Noella har ljust hår och en lysande Luciakrona på huvudet.
1 av 3
Noelle har Downs syndrom och autism och älskar att få vara Lucia. Foto: Nathea Anemyr/rockeverysock
På Instagram skriver Nathea att alla borde få vara Lucia
2 av 3
På Instagram skriver Nathea att alla borde få vara Lucia
Hela bilden av Noelle som Lucia i ljuskrona och vitt Lucialinne med rött band om midjan.
3 av 3
Hela bilden av Noelle som Lucia i ljuskrona och vitt Lucialinne med rött band om midjan. Foto: Nathea Anemyr.

Lucia med Downs syndrom

"Jag vill se fler annorlunda Lucior" säger Nathea Anemyr
2:01 min

På Luciadagen är det många som vill vara Lucia. Ändå är det ovanligt att få se någon med Downs syndrom som är Lucia. Det vill Nathea Anemyr ändra på.

Nathea lät sin syster Noelle få vara Lucia och visade fotot på Instagram:

– Den här bilden är annorlunda just för att det är en annorlunda person i den som jag älskar så mycket. Varför är det sånt skönhetsideal med att få vara Lucia? Min syster har aldrig fått vara Lucia till exempel, hon har Downs syndrom och det finns ju andra som det skulle betyda så himla mycket för. Någon som sitter i rullstol eller kanske någon som har cancer till exempel, de får ju aldrig den möjligheten, säger Nathea Anemyr.

Många gillar bilden

Det är väldigt många som har gillat den här bilden och delat den i sociala medier, vad tänker du om det?

– Alltså jag blir jätteglad av att så många har delat den och ser den och så för då vet man att det sprids vidare och blir större och jag blir glad också för att det är ju ett ganska viktigt budskap ändå.

Vad har du fått för kommentarer från de som har sett bilden?

– Gud vad fint initiativ och sånt. Jonas Gardell har ju delat den till exempel och en tjej skrev till mig på Instagram att hon satt i rullstol och ville vara Lucia, men det fick hon inte för att hon ju satt i rullstol och jag reagerade väldigt hårt på det.

Vem som helst ska kunna vara Lucia också tycker du?
– Ja, precis, det vill jag få fram mer av, annorlunda Lucior. Och på den här bilden var det ju också en annorlunda Lucia, min syster.

Vad tyckte Noelle själv om att vara Lucia?
– Hon älskar ju att vara Lucia! På luciamorgonen är hon alltid glad för att hon vet att på kvällen ska hon få gå Lucia för oss och det betyder väldigt mycket för henne, säger Nathea Anemyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".