På fotot syns ett modernt hus med glasfasad.
Rättegången ska vara i den här domstolen. Den heter Attunda tingsrätt och ligger i Sllentuna kommun norr om Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT

Anställd på boende misstänks för mord

1:40 min

I somras hittades en död kropp i en bil i stadsdelen Helenelund, norr om Stockholm. Polisen tror att han mördades av en man i personalen på sitt boende.

Idag bestämde en åklagare att det ska bli en rättegång om det här.

Mannen som mördades hade psykiska problem och bodde på ett stödboende där han skulle få hjälp av personal.

Han hade samlat på ovanliga mynt och samlingen var troligen värd en halv miljon kronor.

Försvunnen under lång tid

Mannen försvann i mars år 2016.

Sedan dröjde det över ett år innan hans döda kropp hittades.  Kroppen låg i en bil som stod parkerad i området Helenelund norr om Stockholm. Bilen tillhörde en man som har jobbat på stödboendet.

När läkare undersökte kroppen såg de att den döde mannen hade fått kraftiga slag mot huvudet. Och de såg också att någon hade satt buntband runt hans hals.

Efteråt hade någon delat på kroppen och lämnat kvar den i bilen.

Ändrad berättelse

Polis och åklagare har under flera månader undersökt det här. De tror att den anställde på stödboendet mördade mannen för att kunna stjäla hans värdefulla myntsamling.

Den misstänkte har tidigare sagt till polisen att det var han som dödade mannen.

Nu säger den misstänkte istället att han är oskyldig till mord men han erkänner att han har gjort något olagligt med den döda kroppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista