Foto av isärplockade granater med orange färg på.
1 av 4
Det var inte bara några, utan många granater som plockades isär av Samhall-anställda innan facket sa stopp. Foto: IF Metalls skyddsombud.
Foto av granaterna innan de plockats isär.
2 av 4
Det var vår chef som sa åt oss att plocka isär granaterna, säger en Samhall-anställd till Klartext. Bild på granater innan de plockats isär. Samhall fick fyra stora lådor med flera tusen granater att plocka isär. Foto: IF Metalls skyddsombud.
Foto av en metalldel från en granat.
3 av 4
Granaterna skulle plockas isär för att sortera ut metallen. Foto: IF Metalls skyddsombud.
Foto av orange färgpulver
4 av 4
Det var orange färgpulver inuti granaterna. Färgen dammade över hela lokalen, säger en anställd som jobbade med granaterna i en vecka. Foto: IF Metalls skyddsombud.

Personal på Samhall mådde dåligt av jobbet med granater

2:52 min

Anställda på Samhall fick i våras jobba med att ta isär ett slags granater. Då spreds ett pulver i luften som gjorde att personalen mådde dåligt.

Klartext har pratat med en Samhallsanställd som berättar om jobbet. Eftersom den anställde vill vara anonym är det en reporter som läser upp vad den anställde sa:

– Det var ett orange pulver som rann ut ifrån dem. Vi hade ingen aning om vad det innehöll och vi fick ingen information om det, säger den Samhall-anställde till Klartext.

Innehöll färgat pulver

Samhall är ett statligt företag för personer som kan behöva jobba i ett lugnare tempo eller få enklare arbetsuppgifter. Det var i mitten av maj i år som personal på Samhall i Nyköping fick i uppdrag att ta isär några tusen granater. Militärer använder granater för att spränga sina fiender, men det här var övningsgranater utan sprängmedel. Istället fanns ett färgpulver i dem som kan visa om man träffat när man övar sig på att skjuta.

Yrde omkring i luften

Granaterna kom från ett företag som jobbar med skrot. Men deras maskin kunde ta skada av färgpulvret i granaterna, så istället fick anställda på Samhall plocka isär granaterna för hand. Och då fick de färgpulvret på sig:
– Då yrde ju det här oreanga pulvret i hela lokalen till slut. Jag andades in ganska mycket av det där pulvret. Jag snöt mig flera gånger och då blev det orange. Det måste ju ha kommit ner i lungorna och jag är jätteorolig för det. Jag tycker att jag har fått en konstig hosta efter det där, säger den Samhall-anställde.

Personalen sa till sin chef att de mådde dåligt av att jobba med granaterna. Då blev det först ett uppehåll, men sen fick de börja igen:
– En måndag när jag kom dit då blev vi tillsagda att vi skulle fortsätta med dem.

Facket stoppade arbetet

Men efter ytterligare några dagars jobb kom facket till Samhall:
– Då kom det regionala skyddsombudet och tittade på de här patronerna och han sa direkt att det här var ingenting som vi skulle syssla med. För att det inte var bra, det såg han ju direkt. Det blev ju liksom pulver i hela lokalen.

Chef på Samhall ljög

När det här blev känt frågade journalister chefen Yvonne Westman på Samhall om saken. Hon sa då att det var de anställda själva som bestämde sig för att öppna granaterna. Så här sa hon till tidningen Dagens Arbete:
"Det var några medarbetare som öppnade några granater emot instruktionen"

Men det var lögn. Det säger både facket som stoppade arbetet och den Samhall-anställde som Klartext har pratat med. Och nu har Samhalls chefer ändrat sig och medger att de sa åt personalen att arbeta med att öppna granaterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista