Foton av IF Metalls ordförande i Sörmland, Dan Söderqvist och Magnus Lejon, ombudsman.
Dan Söderqvist är ordförande för IF Metall i Sörmland. Magnus Lejon är facklig ombudsman. Foto: Mattias Carlgren/Sveriges Radio

Samhall i Nyköping får kritik av fackförbundet IF Metall

2:08 min

Facket tycker att Samhall behandlar sina anställda på ett dåligt sätt. Bland annat finns det för lite att göra på jobbet, säger facket IF Metall.

Magnus Lejon på IF Metall är en av de kritiska mot Samhall i Nyköping.

– Många får ju sitta av tiden. En del får sitta i fikarummet och vänta på arbetsuppgifter vilket gör att man mår väldigt psykiskt dåligt, eftersom man inte kan ta hand om dem i dagsläget, säger Magnus Lejon.

Samhall är ett statligt företag för personer som kan behöva jobba i ett lugnare tempo eller få enklare arbetsuppgifter. Många har någon diagnos som gör det svårt att ha ett vanligt jobb.

Fick färgpulver på sig

Nyligen kom det fram att anställda på Samhall i Nyköping hade fått jobba med att plocka isär ett slags övningsgranater. I dem fanns ett orangefärgat dammande pulver
som de anställda fick på sig och arbetet stoppades.

Dan Söderqvist är ordförande på IF Metall i Sörmland. Han tycker att händelsen med färgpulvret var allvarlig, men han menar att det bara är en av flera händelser som visar att det finns problem för fackets medlemmar på Samhall:
– Vår ombudsman håller på att arbeta med den här sista frågan, plus en massa andra frågor. På nåt vis så måste det här rättas till. Den psykosociala arbetsmiljön kan inte vara så här för människor och framförallt inte för människor som redan är utsatta.

Facket oroade

En chef på Samhall som heter Yvonne Westman medger att det är problem med att hitta arbetsuppgifter åt anställda på Samhall i Nyköping. Men hon menar att de anställda där ändå mår bra. Men Dan Söderqvist är alltså oroad över hur de anställda har det på Samhall i Nyköping:
– Vi får lägga mycket tid på de medlemmar som är utsatta, men det börjar spåra ur. Det finns lagar och förordningar men på Samhall i Nyköping kör man sitt eget race, säger Dan Söderqvist som är ordförande på IF Metall i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista