Fotot visar en kvinna med glasögon på huvudet.
Rehabiliteringskoordinatorn Hannele Björksell tycker det är viktigt att fråga sin vårdcentral om hur stödet ser ut där. Foto: Anna-Karin Sivberg/Sveriges Radio.

Nytt jobb inom vården ska hjälpa sjukskrivna

1:23 min

Nu ska det bli lättare för sjukskrivna personer att komma tillbaka till jobbet. Och detta genom att de får träffa en så kallad rehabiliteringskoordinator.

En av dem som jobbar som rehabiliteringskoordinator är Hannele Björksell: 

– Jag känner utifrån mina möten med patienterna att de är väldigt vilse. En koordinator kan ge dem ge mycket vägledning och information.

Personen kan bli sjukskriven kortare tid

Ja, nu ska de sjukskrivna alltså få ett bättre stöd för att komma tillbaka till jobbet. Rehabiliteringskoordinatorerna hjälper de sjukskrivna att så snabbt som möjligt få rätt vård och ordnar så att arbetsgivare och Försäkringskassan får kontakt med varandra. Och på det här sättet går det att korta själva tiden som en person är sjukskriven.

Ett nytt sorts jobb

Rehabiliteringskoordinatör är ett nytt jobb inom vården. Det här stödet finns nästan på alla vårdcentraler i landet. Fast idag är det många som inte vet att hjälpen finns, säger Hannele Björksell. 

- Det är ju viktigt att känna till att stödet finns på fler och fler vårdcentraler, och att man frågar sin vårdcentral hur det ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista