Foto av Emily vid en dörr.
Emily Muthén utanför socialdepartementet, sopm är en del av regeringen. Där inne har hon pratat med politiker. Foto: Privat.
Vintergäst i Klartext

Emily kämpar för lika rättigheter

3:01 min

Dagens gäst kämpar för att både hon själv och andra med funktionsnedsättning ska få det bättre. Och det gör hon bland annat genom att prata med politiker.

Jag heter Emily Muthén och och jag ska prata om att påverka politiska beslut.

Jag har en intellektuell funktionsnedsättning sen jag var sex år, eller skulle fylla sju år. Antingen ramlade jag på en stubbe eller en sten. Ett blodkärl brast i hjärnan. Jag fick en stroke, hjärnblödning.

Många kontakter

Jag kämpar för att funktionshindrade ska få det bättre i samhället. På det sättet är jag fritidspolitiker. Jag skriver mycket till politiker, både på Facebook och på mejl och ringer och allt möjligt.

Och jag har sagt till exempel: "Varför höjs inte habiliteringsersättningen? Varför ska inte habersättningen gälla i varje kommun i hela Sverige?" För det tycker jag är en jämställdhetsfråga.

Emilys dröm

Det känns viktigt för mig för att det händer någonting i samhället för oss med funktionshinder. Och jag brukar säga så här att det finns inget funktionshinder, det finns bara ett hindrande samhälle. Och den enda som har handikapp, det är golfaren.

Min dröm är att allting i samhället ska anpassas till varje individ, om man är funktionsnedsatt, är kvinna, man, hbtq eller om man är flykting. Alla människor är människor!

Jag har en önskelåt som heter "We are the world".

Det parti som Emily själv tillhör är Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista