På fotot står Ingrid och Kati. Båda har mörka täckjackor och mössa på huvudet.
Till vänster är Ingrid Renberg från föreningen FUB och till höger är Kati Nätynki som jobbar på daglig verksamhet. Foto: Anna Torgnysdotter på Sveriges Radio.

Kati reser gratis till daglig verksamhet

1:31 min

Nu har det blivit gratis att åka till och från daglig verksamhet i Luleå kommun i norra Sverige. De nya reglerna började gälla vid årsskiftet.

En av dem som får gratis jobbresor är Kati Nätynki:
– Jag tycker det är en jättestor förändring, både för mig och för ekonomin, säger hon.

Kati Nätynki hjälper till på ett äldreboende.

Eftersom det ska vara ett lättare jobb räknas det som daglig verksamhet och därför får hon ingen lön. Hon får istället pengar i sjukersättning plus några kronor extra i habiliteringsersättning. Det blir sammanlagt 9000 kronor i månaden ungefär.

Tvingades spara pengar

För att ha råd med sina resor brukade Kati Nätynki spara pengar under tre veckor varje månad. Och efter de tre veckorna hade hon råd att köpa busskort:
– Jag sparade 200 kronor i veckan till busskortet.

Dyrare för skattebetalarna

Från och med det här årsskiftet blir alltså alla bussresor till och från daglig verksamhet gratis i Luleå kommun. Resorna betalas istället av dem som betalar skatt till kommunen.

Reglerna för resor till daglig verksamhet är olika i olika delar av Sverige. Så i vissa kommuner får man själv betala, medan det i andra kommuner betalas med skattepengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista