Daglig verksamhet hjälper funktionsnedsatta i Thailand

1:50 min

På Öland finns en daglig verksamhet där de på ett sätt hjälper andra med funktionsnedsättning, genom att återvinna metallen aluminium från värmeljus.

Christina Qwarnström-Nilsson är handledare på verksamheten i Borgholm på Öland:
– Vi tyckte att det här var en jättebra idé, berättar Christina Qwarnström-Nilsson.

Metallen kan bli någons nya ben

På den dagliga verksamheten Ölandslego i Borgholm brukade de förut lägga skruvar i plastpåsar åt företag. Men nu sorterar de istället ut aluminium från värmeljus, så att metallen kan smältas ned och göras om till proteser. Den som har blivit av med en arm eller ett ben kan istället få en konstgjord protes. Och aluminium till det kan skickas till ett land i Asien.

De som reser till Thailand kan ta med 

– Thailandsresänerer som kan ta dem med på sin resa till Thailand och lämna in dem på flygplatsen i Bangkok, där thailändska kungens mamma har startat en organisation som tar emot det här för att det är många som behöver proteser, men det är fruktansvärt dyrt med hjälpmedel i Thailand. Så de här ska smältas ned och göras om till proteser till människor, men även benproteser till djur. Vi vet bland annat att det finns en del elefanter som blir hjälpta av de här proteserna, säger Christina Qwarnström-Nilsson.

Känns bra att hjälpa andra

Deltagarna på den dagliga verksamheten gillar sitt jobb, säger handledaren:
– De tycker att det är ett väldigt roligt jobb, alla kan hjälpa till utefter sin egen förmåga och just det här att man hjälper nån annan betyder ju väldigt mycket, säger Christina Qwarnström-Nilsson till Klartext.