Sanna Marjeta ska simma i Special Olympics

2:32 min

I maj är det Special Olympics Games i Göteborg. Det är tävlingar för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Klartext har pratat med en av idrottarna.

Simmaren Sanna Marjeta har nyligen fått veta att hon är en av dem som ska få vara med och tävla i Special Olympics:

– Det vart klart faktiskt i förrgår, berättar Sanna Marjeta.

Så det här är väldigt nytt, hur kändes det när det blev klart att du ska vara med där?
– Jo, det kändes kul. Jag hade längtat till att ha fått blivit med.

Fokuserar på träningen

Sanna Marjeta är bara 16 år gammal men har redan vunnit många medaljer. I sin första Special Olympics-tävling vann hon tre guldmedaljer och nu ska hon alltså vara med i Special Olympics igen.

Tävlingarna hålls i Göteborg nu i vår, den 4 till den 6 maj. Förutom simning blir det också tävlingar i bland annat fotboll, bowling, judo och friidrott för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Sanna Marjeta berättar hur hon förbereder sig:
– Att träna två gånger i veckan. Vi kör 100 meter utan att stanna, simma frisim, ryggsim, bröstsim, medley, styrketräning...berättar Sanna.

Det är mycket att göra på träningarna och Sanna är väldigt snabb och slår sina egna rekord:
– Ja, jag slår mina personbästa. Det har jag gjort när jag har tävlat, i de grenarna som jag har tävlat i senast.

Vill uppfylla en dröm

I februari ska Sanna först tävla i en simtävling i Malmö och sen väntar alltså Special Olympics Games i Göteborg i maj. Det blir en viktig tävling för henne, för de som är med där har chans att få åka och tävla utomlands nästa år, i World Summer Games, berättar Sanna:
– Det är i Abu Dhabi 2019, säger Sanna.

Så då skulle du kunna få tävla och simma i Förenade Arabemiraten?
– Ja, i två veckor.

Vad tänker du om det?
– Mitt mål är att komma till Abu Dhabi. Jag får fjärilar i magen och tårar om det blir så att jag kommer dit. För då tror jag nästan inte att det är sant. Min stora dröm är att bli som Sara Sjöström, hon får ju åka till flera olika länder och tävla så jag vill bli som henne, säger simmaren Sanna Marjeta till Klartext.