Foto av smutsiga kalvar som står i mörk gegga.
Bilden är tagen vid kontrollen då länsstyrelsen upptäckte hur det var med kalvarna. Smutsiga kalvar står i en mörk gegga av gödsel. Foto: Länsstyrelsen i Halland.

Centerpartist slutar efter att ha misskött sina djur

1:42 min

En politiker för Centerpartiet i Laholm i Halland får allvarlig kritik för hur han har skött sina djur. Och idag har han valt att sluta som politiker.

Det var strax före jul som djurskyddsinspektörer på myndigheten Länsstyrelsen i Halland undersökte politikerns bondgård. I ett stall på gården hade han kalvar.

Massor av gödsel

När djurskyddsinspektörerna gick in såg de att golvet i stallet var täckt av gödsel, alltså bajs och kiss från kalvarna. Kalvarna stod och gick i gödslet, som var uppemot 80 cm djupt. Länsstyrelsen har filmat det här och på filmen ser man att kalvarna har mycket svårt att gå.

Ont och svårt att gå

På en kalv hänger ena bakbenet löst och verkar göra ont. Det fanns också svullnader och kala fläckar på kalvarna som visar att de inte alls har skötts om på ett bra sätt. Innertaket på deras stall var också trasigt och hade rasat in och det fanns utstickande spikar som de kunde skada sig på.

Slutar som politiker

Politikern som ägde kalvarna har varit med i Centerpartiet, men efter att hans parti nu har sett Länsstyrelsens film säger de att han inte kan vara med där längre. Och idag har politikern alltså slutat i partiet.

Här kan du se länsstyrelsens film från stallet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista