Foto av Janni Littorin och James Andersson och Junior och Lars Lerin. De ser glada ut.
Nästa vecka börjar tv-serien "Lerins lärlingar". På bilden skrattar lärarna Junior och Lars Lerin tillsammans med lärlingarna Janni Littorin och James Andersson. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Daglig verksamhet skapar konst på TV

"Det har varit ett fantastiskt äventyr" säger deltagaren Janni Littorin
1:34 min

I Karlstad i Värmland finns en daglig verksamhet där deltagarna får gå i konstskola. Den kända konstnären Lars Lerin är lärare och konstskolan har nu blivit TV-serie.

James Andersson och Janni Littorin är två av dom som är med:
– Det har varit mycket lärorikt och ett fantastiskt äventyr, säger Janni Littorin.
Vad är det ni har fått lära er då?
- Vi har fått prova väldigt många olika stilar av konst: foto, målning, skulptering och mycket mer, säger James Andersson.

Konsten är inte det viktigaste

Sammanlagt har 13 personer med olika funktionsvariationer nu fått lära sig om konst hos Lars Lerin. Så här säger Lars Lerin själv om TV-programmet:
– Det här gänget, vi tyckte ju att det vore kul om de kunde få berätta sina historier om hur de har haft det med livet hittills, så det är ju inte så noga egentligen tycker jag, resultatet utav målningen, utan det är ju roligast att de får berätta sina historier och så, säger Lars Lerin. 

Blivit goda vänner

Och Lars Lerin gillar verkligen samarbetet med deltagarna på den dagliga verksamheten:

- Ja, det har ju vart så himla roligt vet du hela tiden alltså, att lära känna de här deltagarna. Vi har haft så fina stunder och vi träffs ju fortfarande, så en gång i veckan så har vi liksom ett möte här där vi målar och pratar och så där, så vi har ju blivit vänner under den här tiden också, säger konstnären Lars Lerin.

Onsdagen den 10 januari börjar den nya serien som heter "Lerins lärlingar". Den sänds på Sveriges Television kl 21:00 i SVT1 och i SVT Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".