Fotot visar en Anna som ler i vit toppluva, svart jacka, gula vantar. Hon sitter i en rullstol ute.
1 av 2
Anna Holmlund gör hela tidensmå framsteg. Foto: Privat
Fotot visar Anna en tjej i långt ljust hår, som ler.
2 av 2
Anna Holmlund börjar kunna göra sig förstådd. Foto: Privat

Anna Holmlund gör flera framsteg efter hjärnskadan

2:30 min

För lite mer än ett år sedan var skidåkerskan Anna Holmlund med om en svår olycka. Hon fick allvarliga hjärnskador men sedan dess har hon gjort flera snabba framsteg.

Bland annat har Anna börjat lära sig att prata igen, säger hennes pappa Lars Holmlund: 

– Anna lider av en allvarlig hjärnskada och hon börjar med att kunna bygga meningar och göra sig förstådd.

Anna Holmlund tävlade tidigare i skicross, där fyra åkare samtidigt kör ner för en backe med olika hopp och gupp. Den som kommer först ner vinner.

Blödningar i hjärnan

Det var i december 2016 som Anna kraschade med skidorna under en träning i Italien. Hon slog i huvudet så hårt att hon fick blödningar i hjärnan.

Anna låg nedsövd på sjukhus i Italien, flyttades till Stockholm och efter det flyttade hon hem till Sundsvall.

Anna har fått flera funktionsnedsättningar och får hjälp av personliga assistenter, logopeder för att lära sig prata och med träning för att må bättre.

Hon har tränat på att kunna prata igen och det gör hon alltså nu berättar hennes pappa Lars Holmlund, däremot är hon inte redo än att svara på frågor från journalister :

– Och enligt logopederna är hon inte riktigt framme än att kunna ge en radio- intervju eller tv-intervju, utan när Anna är beredd med det så kommer hon med all sannolikhet att ge er allt som hon gav er förut.

Anna kan gå nu

Ett annat mål som Anna har haft är att kunna gå igen före julafton och två dagar före jul tog hon sin första steg sedan olyckan.

Annas olycka har förstås påverkat hela familjen och tårarna har varit många.

Men även humorn är viktig säger pappa Lars:

– Ja den är helt avgörande och Anna är alltid glad, kommer jag dit nu är det ju en jätteglad tjej som jag möter, den gamla vanliga Anna och det blir bättre och bättre men det är långt kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista