Fotot visar en flintskallig kille med svarta glasögon som sitter i ett kök.
24-årige Marcus Berg säger att tal med teckenstöd är en viktig del för honom att kommunicera med omgivningen. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio

Många kommuner använder inte tecken som stöd

2:13 min

Alla har rätt att få information på ett sätt som man förstår. Vissa kan då behöva bilder eller att någon gör tecken med händerna. Men många kommuner saknar sådan information.

Marcus Berg har sin dagliga verksamhet i Luleå och han säger att det är viktigt med olika sätt att samtala på:  

– Om nån inte hittar orden, då måste de teckna det, förklarar Marcus Berg.

Hjälper det att förstå då?

– Ja!

Ja, Marcus Berg använder tecken som stöd. Då pratar man med ord och så gör man samtidigt vissa tecken med händerna.

Bild, ljud och tecken kan underlätta samtalet

Tecken som stöd är en av de metoder som ingår i något som heter AKK, Alternativ och Kompletterande Kommunikation.

Och den som är funktionsnedsatt och som har svårt med talet eller med att förstå, ska kunna "prata" på flera olika sätt med hjälp av till exempel bildkartor, ljud, tecken eller skyltar.

Några som kan ha svårt att kommunicera är personer med utvecklingsstörning eller de som har autism. Och för dem och deras omgivning kan det här med AKK fungera bra.

Rätten att uttrycka sig så att man gör sig förstådd

Enligt Förenta nationerna, FN, har alla människor rätt att få information på det sätt som man förstår och man har rätt att uttrycka sig på det kommunikationssätt som man själv väljer.

Men trots det saknar många kommuner och vårdbolag information som bygger på AKK-metoden, alltså att man gör tecken med händerna eller visar bilder. Det säger Marjana Tornmalm på Socialstyrelsen.

– Tillgänglighet har ju hittills handlat väldigt mycket om trottoarkanter och fysisk tillgänglighet. Och nu börjar vi närma oss det här med kognitiv och kommunikativ tillgänglighet och där har vi nog mycket kvar att göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista