En tjej och en kille biter i varsin guldmedalj. Bakom dem syns höga bergstoppar.
1 av 2
Lovisa Danielsson har varit med i Special Olympics förut, här med Felix Nilsson från Jämtland då de tog varsin guldmedalj under Special Olympics i Österrike. Foto: Parasportförbundet.
Foto av Johan Strid utomhus i snö.
2 av 2
Johan Strid på Parasportförbundet Sverige. Foto: Marcus Frånberg, Sveriges Radio.
PARASPORT

Sverige vill ordna en stor tävling för idrottare med utvecklingsstörning

2:51 min

Sverige vill ordna en stor tävling för idrottare med utvecklingsstörning från hela världen. Tävlingen heter Special Olympics World Wintergames och kanske blir i Östersund och Åre om tre år.

Paraskidåkaren Lovisa Danielsson bor i Östersund och hon är glad över Sveriges ansökan:

– Det känns helt fantastiskt, riktigt kul jag tror att det kommer att bli, riktigt stort med mycket publik och att få vara med och tävla, alltså det är stort över huvudtaget, säger Lovisa Danielsson.

Sverige eller USA

Just nu är personer från Special Olympics World Games i Sverige för att titta på vintersport-anläggningarna i Östersund och Åre i Jämtland. Även skidorten Lake Placid i USA vill få ordna den här tävlingen år 2021. Men Johan Strid från svenska Parasportförbundet tror ändå att Östersund och Åre har en bra chans:
– Ja, jag tror att vi kommer att få det.
Du tror att tävlingarna kommer att bli i Åre och Östersund år 2021?
– Självklart och de reaktioner vi har fått från den delegation som gästar oss nu från Special Olympics är positiva, säger Johan Strid.

Det är ju en väldigt stor tävling och det året är det faktiskt den största tävlingen som sker i världen då 2021. Det är nio grenar, kan du nämna några?
– Det är de traditionella vinteridrottsgrenarna och det vi är lite stolta över det är ju att vi hoppas kunna ha curling som är nytt.
Jag såg nåt som hette Shoeing, vad är det?
– Snowshoeing! Det är att ta sig fram på snöskor helt enkelt, att göra det så snabbt som möjligt. Det är en speciell gren för Special Olympics som jag tycker är ganska häftig.
Det låter väldigt roligt.
– Ja, det tror jag, absolut. Sen är det ju så att det som är så roligt med Special Olympics, det är att fokus är ju på personer med utvecklingsstörning och deras fysiska aktivitet och idrott, men det är ju fokus på att göra det utifrån dennes förutsättningar, så alla får vara med och alla tävlar efter egna förutsättningar, det är häftigt, säger Johan Strid.

Tävlande från 105 länder

Om Sverige skulle få ordna tävlingen skulle idrottare med utvecklingsstörning från hela världen komma hit och tävla. Skidåkaren Lovisa Danielsson skulle gärna vilja vara med då. Hon har varit med i flera parasport-tävlingar tidigare, även utomlands:
– Ja, i Österrike och då tog jag en guldmedalj första tävlingsdagen, på en kilometer, berättar Lovisa Danielsson.
Här kommer du ju att tävla med 3000 andra, kanske inte alla kommer att åka skidor då, för det är ju nio olika grenar och det är ju människor från 105 länder. När du reser på skidtävlingar, hur är det att träffa människor från andra länder?
– Ja, alltså det är ju helt otroligt att få känna stämningen och träffa andra människor från hela världen, det tycker jag är väldigt kul, säger Lovisa Danielsson till reportern Marcus Frånberg på P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista