Fotot visar en äldre persons händer där ett trygghetslarm sitter kring den ena handleden.
1 av 2
Ett trygghetslarm sitter kring en handled. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Fotot visar en kvinna i en blå top som står i en korridor.
2 av 2
Susanne Hallberg Brandt, chef på boendet i Mjölby. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio

En man hittades död efter att personal tagit bort trygghetslarm

"Vi ser allvarligt på det här" säger sköterskan Caroline Irebro
2:27 min

Personalen tog bort ett trygghetslarm för en gammal man och därför kunde han inte kalla på hjälp. Och efter det hittades han senare död på golvet i sitt rum.

Det här hände i Mjölby kommun och där är Caroline Irebro ansvarig sjuksköterska:

– Vi ser allvarligt på den här händelsen. En person som bor på ett boende och är i behov av trygghet dygnet runt måste ha ett larm, säger Caroline Irebro, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mjölby kommun.

Den här mannen var dement. Då har hjärnan påverkats så att man glömmer saker och får svårare att förstå.

Han tryckte för ofta på larmet

Han bodde på ett vårdboende i Mjölby och för att kunna få hjälp fick han en larmknapp på ett armband runt handleden. Men han tryckte så ofta på larmet att personalen tog bort det och senare på natten hittade vårdpersonalen honom död.

Det är ett norskt bolag, Norlandia, som ansvarar för vårdhemmet och den som är chef är Susanne Hallberg Brandt. Och så här säger hon om att larmet plockades bort:

– Det låter ganska makabert att säga att man plockar bort ett larm. Det gör vi inte enligt rutin, sen kan det hända vid något tillfälle att man är tvungen att göra det av vissa skäl.

Det är alltså mycket ovanligt att personalen tar bort trygghetslarmen. Och om de gör det så borde Norlandia hitta en annan lösning för patienten att kunna larma. Det säger Caroline Irebro, i Mjölby kommun, som du hörde i början:

– Det skulle kunna vara täta tillsyner av personalen eller att personen har mänsklig närvaro hos sig hela tiden.

Personal följde inte rutinerna

Norlandia säger att personalen har struntat i företagets egna rutiner genom att bara ta bort larmet, utan att först fråga sin chef om det är okej och genom att strunta i att skriva upp det, så att all vårdpersonal vet att patienten saknar ett larm. Det säger chefen Susanne Hallberg Brandt:

– Vi har gammalt larm i huset så om någon trycker på larmet hela tiden sabbar det alla andras larm och då kan man plocka ett larm just då, men det som brast var att vi inte dokumenterade det. En undersköterska har inte rätt att ta bort ett larm utan att dokumentera, utan att prata med överordnad. Där har vi brustit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".