På fotot ser Lars ohly bekymrad ut. Han håller handen för munnen.
Lars Ohly var förut ledare för Vänsterpartiet, men nu är han ordförande för Funktionsrätt Sverige. Foto: Leif R Jansson / TT

Vissa inom Funktionsrätt försvarar Lars Ohly

2:05 min

Flera har krävt att Lars Ohly ska sluta som ordförande för Funktionsrätt Sverige. Men det finns också de inom föreningen som försvarar honom.

En av dem är Bo Karlsson:
– Det finns ingen anledning att sparka ut honom i det här läget.

För 15 år sedan sa en kvinna att Lars Ohly var efterhängsen och kontaktade henne, trots att hon inte ville det. Nu i höstas sa en annan kvinna att han tog henne på rumpan.

Ohly erkände dåligt beteende

Lars Ohly har erkänt att han gjorde något dumt i höstas, men säger att det inte var olagligt.

Den ursäkten borde räcka, tycker Bo Karlsson:
– Han har talat om vad han har gjort och bett om ursäkt för det. Det tycker jag är hedersamt av honom att han gjorde det.

Samarbete för de funktionsnedsatta

Bo Karlsson är ordförande för ILCO, en förening för dem som har problem med att kissa och bajsa. ILCO är en av de över 40 föreningar för funktionsnedsatta som är med i Funktionsrätt Sverige, där Lars Ohly alltså är ordförande.

På fredag nästa vecka ska det vara ett möte för att diskutera om Lars Ohly är lämplig som ledare för samarbetet.

Både Ekot och Klartext har ringt runt till medlemsförbunden. De flesta svarade då att de vill att Lars Ohly slutar som ordförande.

Inga beslut ska tas på mötet

På mötet på fredag är det planerat att deltagarna bara få diskutera vad de tycker om Lars Ohly som ledare, men de ska inte få bestämma något. Flera av föreningarna har sagt till Klartext att det är konstigt och dåligt att mötet inte ska få rösta om det här.

Men trots att ingen omröstning är planerad säger Lars Ohly att han tänker sluta om de flesta föreningarna vill få bort honom:
– Kommer de fram till att man ska byta kommer jag verkligen inte att stå i vägen för det. Men jag kommer försöka se till att det här skiftet i så fall sker på ett så lugnt och demokratiskt sätt som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista