På fotot till vänster ser man en häxa som pekar finger och till höger en fotbollsspelare som just då har bollen.
1 av 2
Skådespelaren Ellinore Holmer och fotbollsspelaren Saman Ghoddos. Foto: Björn Lans på Balansfoto och Robert Henriksson på TT.
Karin Wahlén, kulturcoach, ÖFK
2 av 2
Karin Wahlén är kulturell tränare för Östersunds fotbollsklubb, ÖFK. Foto: Fredrik Alverland på Sveriges Radio.

Glada Hudik gör musikal med fotbollsspelare

1:37 min

Glada Hudik-teaterns ledare heter Pär Johansson. Han säger att både hans teatergrupp och Östersunds fotbollsklubb har haft oväntade framgångar.

– Vi ser två resor som ingen trodde var möjliga. Två resor som bygger på passion för något man tror på och människors olikheter, säger Pär Johansson.

Många av skådespelarna i Glada Hudik-teatern har intellektuell funktionsnedsättning och de flesta kommer från Hudiksvall i Hälsingland. De har bland annat haft stora framgångar med filmen "Hur många lingon finns det i världen?" och teaterpjäsen "Trollkarlen från Oz".

Idrottsliga framgångar i Europa

Även Östersunds fotbollsklubb har gjort succé och på kort tid har de blivit ett av Europas bästa fotbollslag. Förutom idrotten har de också gjort olika kulturella saker, som till exempel att dansa balett och göra hip hop-musik.

Nu ska de alltså samarbeta med Glada Hudik-teatern
och göra en musikal tillsammans. Vad den ska handla om är inte bestämt ännu, utan det ska de tänka ut tillsammans.

Kultur som träning

Karin Wahlén är kulturell tränare i fotbollslaget. Hon säger kulturen kan göra spelarna modigare så att de även blir bättre på fotboll:

– Vårt arbete bygger på att vi vågar göra det vi inte kan, vågar utmana oss själva och vågar lära oss någonting nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista