På fotot ser man kungen och drottningen. Han är klädd i kostym och har en blå slips och hon har en blå dräkt och pärlhalsband.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Foto: Peter Knutsson för kungahuset.
En ny bok:

Kungen måste vara kristen

2:25 min

Kungen får inte välja sin egen religion, men han får bo på fina slott. Det är några av de saker man kan få veta i en ny lättläst bok.

Vår praktikant Johanna Nyberg från Ljungbergs särskolegymnasium har läst boken. Hon berättar att kung Carl Gustaf och drottning Silvia ofta jobbar tillsammans:
– De gör intressanta grejer. Det är inte alltid man gör det som familj.

Ja, det kanske är lite ovanligt, att man jobbar tillsammans med den som man är gift med?
– Ha ha! Jag tycker de har ett väldigt bra jobb. De bara kör hårt.

De kör hårt? Okej.

Kungen har dyslexi

Vad tyckte du var intressantast i boken om kungen?
– Att han tycker om sporter. Jag är också väldigt sportintresserad.

Sveriges kung har en egen sång. I boken får vi veta att kung Carl Gustaf har dyslexi, så han har svårt att skriva och läsa.

Vi får också veta att kungen, hans barn och barnbarn är de enda personerna i Sverige som enligt lagen inte får välja sin egen religion.
De måste tillhöra den del av kristendomen som lagen kallar "den rena evangeliska läran", alltså den religion som Svenska kyrkan har.

Kungaparets hemliga kärlek

Om du vill veta mer kan du läsa den här nya boken som heter "Fakta om kungen och drottningen". Den är skriven av Tomas Dömstedt.
Den handlar både om deras roll i samhället och deras privatliv.

Så här låter en bit ur boken:

"De blev kära i varandra. Kungen har berättat att det sa 'klick' direkt när de träffades. Carl Gustaf och Silvia höll sitt förhållande hemligt i nästan fyra år. De träffades i smyg och Silvia fortsatte..."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista