Ny app hjälper till att välja kläder efter väder

2:43 min

Vädret ändras hela tiden och det kan vara svårt att välja rätt kläder. Så är det särskilt för personer som har som har intellektuell funktionsnedsättning.

Därför finns det nu ett nytt hjälpmedel. Det är en app till mobilen, som kan hämtas från "Myndigheten för delaktighet".

Monica Rydén jobbar på "Myndigheten för delaktighet":
– Vi gjorde tidigare några filmer som visar exempel på personer som använder teknik som stöd i sin vardag. Och i en av dem filmerna så säger en ung kvinna att "det vore bra med en app som kan visa hur man klä sig efter väder, för det tycker jag är svårt". Så då tänkte vi att då får vi ta fram en app som kan underlätta det här, säger Monica Rydén.

En särskild app för väder och kläder

Ja, Monica Rydén och hennes kollegor på Myndigheten för delaktighet har alltså gjort en app för smartphones.

Appen finns att ladda ned gratis och är kopplad till vädermyndigheten SMHI, som hela tiden har koll på vädret där man är, berättar Monica:

– Den visar vädret där jag är med min telefon, säger Monica Rydén.

Och med hjälp av SMHI kan appen alltså veta om det är soligt, blåsigt eller snart ska börja regna hos dig och så visar den bilder på vad du kan klä på dig:

– Och i så ligger det illustrerade bilder, alltså ritade bilder, med förslag på de kläder man kan sätta på sig. Som idag då när jag öppnar appen här i Stockholm så får jag upp att jag behöver ha jacka, mössa, kanske en halsduk, någonting på händerna som handskar eller vantar och lite grövre kängor. För här står det att det är minus två grader och det snöar. Sen kan man också då, om man tycker att det här med ritade bilder inte är så lätt heller, så kan man fota av sina egna kläder och lägga in sina egna ytterkläder.

Många kan ha glädje av appen

Ja, det går att fotografera sig i sin egen jacka eller mössa, så visas det i appen. Och Monica Rydén tror att rätt många kan ha nytta av en sån här app:

–   För det här med att kunna läsa av en termometer och sätta ihop det med vad man ska ha för ytterkläder, det är ganska svårt för många personer.

Och deltagare från en daglig verksamhet har varit med och testat appen, berättar Monica Rydén:

– Vi träffade grupper av personer då som fick tycka till om hur det skulle se ut, vad man hade för behov och så vidare och det var personer med framförallt utvecklingsstörning då.

 Vad har ni fått för reaktioner då?

– Vi har fått positiva reaktioner, många som säger att det här är precis vad vi behöver.