Fotot visar en pojke som böjer sitt huvud i sina händer.
En pojke håller sitt huvud i sina händer. Han har inget med texten att göra. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Unga med demens ska utredas snabbare

1:58 min

Nu ska en ny avdelning öppna vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, för att snabbare kunna hjälpa yngre patienter med demens.

En av de som jobbar med den nya avdelningen är läkaren Marie Rydén:

– Många patienter har kommit till mig och har sagt att de är mobbade på arbetsplatsen. Kollegorna förstår inte snickaren som inte längre kan slå in en spik eller hårfrisörskan som inte längre kan färga håret rätt.

Unga människor kan få demens

Även yngre personer kan drabbas av sjukdomen demens. Då är det lätt att glömma saker och även språket kan bli sämre, så att det blir svårt att prata och berätta vad man menar.

När varken arbetskamrater, chefer eller ens familj förstår vad som händer, ja då kan det bli kris för den som har drabbats av demens.

Sådana här minnes-sjukdomar som till exempel alzheimer drabbar inte bara äldre personer.

Enligt den senaste undersökningen, för några år sedan var det 27 000 personer som led av någon slags minnessjukdom, bara i Stockholms län. Och 2 000 av dem var under 65 år och skulle kunna jobba.

Tre månader kan det ta för en undersökning

I dag kan det ta omkring tre månader att få en demensutredning gjord. Och den här tiden vill Karolinska Universitetssjukhuset ska bli betydligt kortare, gärna så kort som 5 dagar.

Men är det möjligt?

Ja, förutsatt att olika delar av sjukhuset verkligen samarbetar, som t ex röntgenpersonalen som kan ta reda på hur det ser ut inuti hjärnan och laboratoriepersonalen som kan undersöka olika prover, säger läkaren Marie Rydén:

 – Vi har varit på studiebesök i Amsterdam och det fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista