Vinter-Paralympics kan öppnas för utvecklingsstörda

3:02 min

Just nu pågår Vinter-Paralympics. Idag är den tävlingen bara för idrottare med fysiska funktionsnedsättningar, som att vara blind eller sitta i rullstol.

Men det finns planer på att öppna tävlingen också för idrottare med utvecklingsstörning, alltså intellektuell funktionsnedsättning.

Förslaget om att ändra Paralympics kom från Sverige,
berättar Johan Strid:
– Alla som har en funktionsnedsättning, oavsett vilken det är, ska få vara med och idrotta, ha roligt och tävla om man tycker att det är viktigt och sdpännande.

Är det viktigt även för publiken?
– Ja, men det tror jag väl. Antalet som tittar på Paralympics på teve kommer att vara 2,1 miljarder människor.

Johan Strid är chef för Svenska Parasportförbundet.

Mötet i höstas

I höstas var de på möte med den grupp som ordnar Paralympics-tävlingarna. Det var på det mötet som svenskarna föreslog en ändring
och de andra i gruppen sa ja till det:
– Vi tycker att det ska finnas fler tillfällen för personer med utvecklingsstörning att tävla på Paralympics.

Spanjorerna fuskade

Går man tillbaks i tiden har Paralympics tidigare varit öppet för idrottare med alla funktionsnedsättningar. Men det ändrades efter Sommar-Patralympics år 2000. För då var det ett lag med basketspelare från Spanien som fuskade:

– Där man låtsades ha en intellektuell funktionsnedsättning. Därefter bestämde sig den Internationella Paralympiska kommitten för att stänga Paralympics för den gruppen.

Spanjorernas fusk visade att läkare och psykologer hade svårt att avgöra i sina tester om en idrottare hade intellektuell funktionsnedsättning på riktigt.

Fast numera håller testerna på att förbättras.

Förändringen tar lång tid

De senaste åren har Sommar-Paralympics öppnat igen för utvecklingsstörda när det gäller simning, bordtennis och friidrott.
Men alla vintersporter inom Paralympics är fortfarande stängda för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning.

Johan Strid tror att det kommer ta många år innan även Vinter-Paralympics öppnar upp för den här gruppen:

– Kanske till 2026 som vi då hoppas ska vara i Sverige.

Många tycker nog att det låter som en väldigt lång väntan.

– Man måste låta det gå tid och tala om många år i förväg att nu ska vi börja med det här. För att så många som möjligt ska hinna börja träna ordentligt och bli jätteduktiga till just den tävlingen. Det gör att det tar tid. Jättetråkigt! Men jag tror att det är nödvändigt för att det ska bli bra i slutänden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista