Minskade prispengar till lättläst

2:30 min

Det har funnits flera olika priser för de som håller på med lätt svenska och tillgängliga medier. Men nu har det blivit färre priser och mindre prispengar.

Priserna delas ut av "Myndigheten för tillgängliga medie" och där jobbar Camilla Batal:

– Det finns många i Sverige som har svårt att läsa av olika skäl. Vi har två olika priser och det gör att den här frågan diskuteras mer och att man blir medveten om de behov som finns.

Personer som har svårt att läsa vanliga texter kan behöva hjälp på olika sätt. Bland annat kan det behövas lättlästa texter och även talböcker och taltidningar som man kan lyssna på och punktskrift som man kan läsa med fingrarna.

Färre priser

Förut fanns Lätta Priset, som bland andra vi på Klartext har vunnit, men lätta priset lades ner för några år sedan. Det lades ner för några år sedan.
Priset togs bort år 2012 innan "Centrum för lättläst" slogs ihop med "Myndigheten för tillgängliga medier".

Två andra priser har varit Amy-priset och Bästa lättlästa bibliotek, som delas ut av den här myndigheten. Men de två ska nu i år ersättas av det nya priset Läsguldet, berättar Camilla Batal:

– Det är för att vi ville ha ett bredare tillgänglighetspris, för att inte skilja på olika målgrupper. Är man bra på det lättlästa är man ofta bra också på talböcker. Man jobbar med helheten och vill tillgodose alla målgrupper som har svårt att läsa av olika skäl.

Mindre pengar till priser

Om man räknar ihop prispengarna för alla de priser som fanns för några år sedan så blev det 65 000 kronor. Men de priser myndigheten delar ut i år blir  bara 35 000 kronor sammanlagt. Så totalt sett blir det mindre pengar:

– Ja, det blir det för priserna. Men det blir inte mindre pengar totalt sett, säger Camilla Batal.

Pengarna som myndigheten sparar in på priserna ska istället användas till andra projekt, som ska vara bra för dem som behöver lättläst eller annan tillgänglig text, bland annat på sociala medier:
– Vi hittar andra sätt. Vi drar inte ner på hur mycket vi investerar i de här målgrupperna.

Olika priser för lättläst

Tre gamla priser som har lagts ner:

Lätta Priset på 25 0000 kronor
Amy-priset på 20 000 kronor
Bästa lättlästa bibliotek på 10 000 kronor

Ett gammalt pris som fortfarande finns kvar:

Årets läsombud 10 000

Nya priset:

Läsguldet 25 000 kronor

Sammanlagda prissummor:
För år 2012 var det 65 000 kronor
För år 2018 blir det 35 000 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista