LSS-handläggare har för dåliga kunskaper

2:06 min

LSS-handläggare bestämmer vilken hjälp personer med funktionsnedsättning ska få. Trots det saknar handläggarna ofta utbildning om funktionsnedsättningar.

Ibland vet LSS-handläggarna väldigt lite. Det säger Anna Brandström på Svenska Down-föreningen:
– Det värsta exemplet jag har hört är: "När går Downs syndrom över".

Om en handläggare tror att Downs syndrom försvinner med tiden, så vet handläggaren väldigt lite. För downs har man hela livet. Likadant är det med andra former av intellektuell funktionsnedsättning, autism och liknande funktionsnedsättningar som det står om i lagen LSS.

Rätt att få hjälp enligt lagen LSS

Lagen säger att de har rätt att få hjälp på olika sätt. Bland annat kan det handla om gruppboenden, personliga assistenter, daglig verksamhet och annat. En LSS-handläggare hos kommunen ska bestämma vem som får vilken hjälp. Och det är kommunerna som bestämmer om LSS-handläggarna ska utbildas, så reglerna är olika i olika delar av landet. Men enligt myndigheten Socialstyrelsen bör handläggarna ha både erfarenhet och en lämplig utbildning för att kunna göra ett bra jobb.

För lite kunskap om funktionsnedsättningar

Nu visar en ny rapport från en annan myndighet, som heter IVO, att många handläggare har för lite utbildning. Anna Brandström vid Svenska downföreningen tyclker att LSS-handläggare borde ha något slags bevis för att de har rätt kunskaper för att fatta beslut:
– Vi tycker att LSS-handläggarna ska legitimeras. Har man inte har rätt kompetens så ska man inte göra utredningar eller fatta beslut, säger hon.

Både den berörda och familjen påverkas

Om LSS-handläggare har bristande kunskaper och därför fattar fel beslut, så kanske de med funktionsnedsättning istället behöver få hjälp av familjen, säger Anna Brandström och då får de anhöriga försöka ge den hjälp som LSS-handläggarna säger nej till:
– Det drabbar dels de som behöver insatserna själva och dels alla anhöriga runtikring, säger Anna Brandström på Svenska Down-föreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista