Myndigheten MSB anställer personer med diagnoser

2:48 min

Personer med till exempel adhd och asperger får inte bli poliser eller göra militärtjänst.
Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, väljer ibland att anställa personer med diagnoser.

För det viktiga för MSB är inte diagnosen i sig, utan medicinen som personen kanske tar.

MSB, är en statlig myndighet i Karlstad, som bland annat ska
göra det lättare för samhället att hantera olyckor och kriser här i Sverige. Men personal från MSB jobbar även utomlands vid kriser och katastrofer.

Och utomlands kan det vara ett hinder att personen tar medicin. MSB har bland annat ett krav för att anställa människor och det är att personen ska klara sig utan medicin i minst 10 dagar. Så vissa personer går helt bort från att anställa, som till exempel hjärtopererade eller diabetiker som behöver insulin-medicin varje dag.

MSB kan fråga efter läkarintyg

Vi på Klartext och P4 Värmland har i tidigare berättat att personer med adhd kan ha svårt att få vissa jobb.
Vissa av dem kan ta medicin för att känna sig lugna och få lättare koncentrera sig. Men vissa med adhd har ingen medicin alls. Och när det gäller personer med adhd som tar medicin brukar MSB fråga efter ett intyg från läkaren att personen klarar sig utan medicin i mer än tio dagar. Det säger Mattias Frick vid MSB:

– Det är viktigt att man klarar av att arbeta utomlands för oss. Vi har ett krav att vi ska klara minst tio dagar utan mediciner. Vi måste tänka på eventuell evakuering snabbt, där man måste lämna sitt boende och inte får med sig medicinering, eller att man i värsta fall kan bli kidnappad, säger Mattias Frick.


Ja, utomlands kan risken både vara större att bli av med sin medicin och svårare att få tag på ny än här hemma.

Men MSB vill framförallt att personalen ska vara kunnig på sitt jobb och diagnosen är inte så viktig.
Och på frågan om personer med diagnoser kan ha det svårare än andra ute på jobb i utlandet, så säger Mattias Frick nej:

– Det är ju ett stort spann på den här typen av sjukdomar beroende på hur man är som individ. Men vi har inte sett någonting utifrån det perspektivet, nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista