Fikru Maru kom till Sverige på fredag morgon

1:47 min

Tidigare i veckan släpptes den svenske hjärtläkaren Fikru Maru fri från ett fängelse i Etiopien i Afrika. Nu i morse kom han till Sverige.

Så här säger han själv:
– Ja, man kan inte tro på det här, för jag har fått sådana här löften flera gånger och till sist slutar man tro på det.

Ja, så säger Fikru Maru till Expressen TV. Han tycks ha lite svårt att förstå att han är en fri man nu efter mer än 5 år i fängelse i Etiopien.

Misstänkt för olika brott

Han togs fast i landet och har anklagats för olika brott. Bland annat för terroristbrott där han skulle ha varit ansvarig för ett stort bråk eller upplopp i det fängelse han satt i. Fikru Maru själv har sagt att han är oskyldig och att det fanns politiska skäl till att han blev anklagad.

Nu har etiopiska myndigheter friat honom från de misstankarna och han har släppts fri.

Fikru fick hjälp av dottern

Fikru Marus dotter Emy har besökt honom med jämna mellanrum i fängelset, för att komma med mat och medicin. Så här säger pappa Fikru om det:

– Jag tror inte att jag skulle klara det känslomässigt eller kroppsligt, att jag kunde orka att vakna utan henne utan att kunna längta efter henne på mogonen.

Ja, dottern hjälpte alltså till att hålla modet och humöret uppe på sin pappa. Emy är förstås glad att hennes pappa nu äntligen är fri:
– Att ha honom här bredvid mig. Inga handbojor, inga fula gula kläder, inga rättssalar, inga galler, inga råttor, fängelselivet är bara över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista