På fotot har Harald Strand glasögon där glaset har mörknat lite.
Harald Strand är FUB:s nya ordförande. Foto: privat.

FUB:s nya ledare Harald Strand vill undvika onödiga bråk

"Det lönar sig inte att bli arg", säger Harald Strand
2:02 min

Det har han lärt sig både som företagsledare och som pappa till en son med funktionsnedsättning.

– Jag har en son som idag är 41 år med autism och grav utvecklingsstörning. Han har inget språk. Jag förstår att han vill någonting, men jag kan inte... "Vad är det du vill?" ungefär. Där kan det ofta bli konflikter. Jag har lärt mig att man ska undvika de konflikterna. Det har jag haft en väldig nytta av i mitt arbetsliv, att jag undviker konflikter som är onödiga.

Finns det en risk att man blir för rädd för konflikter? Att man inte vågar ta dem?
– Nej, jag tror inte någon säger att jag är konflikträdd. Men jag är bra på att lösa konflikter. Man ska inte ge sig in i konflikter som inte är nödvändiga.

Påverka politiken

Harald Strand valdes alltså till ny ordförande för FUB, som är en förening för personer med utvecklingsstörning eller intellektuell funktionsnedsättning som det också kan kallas.

En av hans arbetsuppgifter blir att försöka påverka politiken:
– Då är det nödvändigt att gå i konflikt och tala om för dem: "Vi är inte nöjda med det jobb ni gör". Sedan leder det inte till något att bli arg. Att bli arg lönar sig inte.

Svårt att leda dataföretag

Harald Strand bor i Stockholm och är 69 år.

Tidigare i sitt liv har han varit chef för flera dataföretag. Även där var det viktigt att undvika onödiga bråk. För han säger att det var svårt att hitta bra dataexperter att anställa och om de blev missnöjda med sin chef så var det lätt för dem att hitta nya jobb någon annanstans:

– Så jag är van vid att vara flexibel. Det vill säga se till att alla är nöjda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".