Brusande ljud och elektricitet mot adhd

2:54 min

Brusande ljud och elektricitet kanske kan hjälpa personer med adhd att koncentrera sig. Därför ska svenska forskare nu göra en större studie om det här.

En av forskarna är Peik Gustafsson vid Lunds universitet:
– Vi hoppas kunna hitta en alternativ behandlingsform till medicinering för patienter med adhd. Där vi kanske kan med ett bättre sätt än medicin påverka inlärningssvårigheterna som man ofta har om man har adhd.

Peik Gustafsson och hans arbetskamrat Göran Söderlund har redan gjort lite forskning om ljud och adhd.

Test med ljud

Skolelever med och utan adhd fick göra ett svårt test, där de var tvungna att tänka koncentrerat för att klara uppgifterna. Samtidigt fick eleverna ibland ha hörlurar på sig, där de fick lyssna på ett brusande ljud med både mörka och ljusa toner och det låter ungefär som ett kraftigt forsande vatten:
– Liksom en jämn fördelning på alla frekvenser man kan höra. Så blir det också från ett vattenfall.

Skulle det fingera även med andra typer av ljud?
– Det är ju inte helt otänkbart att det skulle kunna göra det. Att vi just fastnade för brusljudet har att göra med vissa teorier, som vi har utgått ifrån, som har med hur nervcellerna fungerar att göra.

Undersökningen visade att elever med adhd fick bättre resultat på testet
om de lyssnade på det brusande ljudet. Men personer utan adhd hade ingen hjälp av bruset.

Test med elektricitet

Den här första studien om ljud och adhd var bara på 40 personer, så därför behövs en ny större studie:

– Precis. Det är därför man ofta kallar sådana här mindre studier, som man gör första gången, för pilotstudier. Då vill man i regel göra det på nytt med ett lite större antal. Får man då också ett klart och tydligt resultat, då börjar resultatet bli lite mer säkert och pålitligt.

Den nya större undersökningen ska också testa mer än bara ljud. Forskarna vill se om lite svag elektricitet mot örat kan få samma effekt som det brusande ljudet.
– Det blir alltså en liten mängd elektricitet, men om mängden är tillräckligt liten kommer personen inte att känna någonting. Och att man ändå skulle kunna få de här resultaten.

Extra pengar

Nu i sommar har de fått över en miljon kronor till sin forskning. Pengarna kommer från Lennart "Aktiestinsen" Israelssons forskningsstiftelse. 

Peik berättar hur pengarna ska användas:
– Ja, i första hand hade vi tänkt att använda dem till att avlöna personer på deltid för att testa försökspersoner.