Ett foto av Patrik Waern. Han har ljusbrunt hår och glasögon.
1 av 3
Patrik Waern berättar att det är svårt att få ett jobb och han tror att det beror på diskriminering mot funktionsnedsatta. Foto: Sveriges Radio
Bild på Malin Ekman Aldén. Hon har brunt hår i page-frisyr.
2 av 3
Malin Ekman Aldén är chef på Myndigheten för Delaktighet. Foto: Anders Warne
Person vid dator och Patrik Waern.
3 av 3
Patrik Waern har känt sig diskriminerad när han söker arbete. Men nu har han äntligen ett jobb på gång. Foto: Fredrik Sandberg/TT & SR

Högre arbetslöshet bland funktionsnedsatta

2:12 min

Arbetslöshet är mycket vanligare bland personer med funktionsnedsättning än andra. Trots att det nu går bra för svensk ekonomi, minskar ändå inte arbetslösheten för funktionsnedsatta.

En som har märkt av det här är Patrik Waern i Skärholmen:
– När jag söker jobb så upplever jag att stora delar av arbetsmarknaden är diskriminerande. Ursäkta uttrycket, men jag tycker det, säger Patrik Waern.

Stor skillnad

Det är siffror från myndigheterna Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån, som visar att arbetslösheten är betydligt högre bland personer med funktionsnedsättning än bland andra i Sverige.

Malin Ekman Aldén är chef på Myndigheten för delaktighet, som arbetar för funktionsnedsattas rättigheter. Hon säger att arbetslösheten för den här gruppen är ett stort problem:
– Både i form av ekonomi men också liksom delaktighet som person, så jag tycker att det är en av våra största frågor inom funktionshinderspolitiken.

Varför är arbetslösheten fortsatt högre i den här gruppen trots att man talar om att det är arbetskraftsbrist?
– En viktig förklaring är förstås att många människor har en bristande kunskap om vad en funktionsnedsättning innebär eller framförallt hur man kan kompensera den i en arbetssituation och då är det lätt att inte våga ta det där steget att testa därför att man vet inte riktigt vad man ska göra och då blir det som en risk som man kanske väljer att avstå från och så väljer man nåt som är säkrare, säger Malin Ekman Aldén.

Hjälpmedel kan vara lösning

Många arbetsgivare tror att personer med funktionsnedsättning inte klarar att arbeta, men finns det svårigheter kan de ofta lösas med rätt hjälpmedel, menar Malin Ekman Aldén på myndigheten för Delaktighet.

Patrik Waern i Skärholmen som vi hörde tidigare, nu har han ett datajobb på gång:
– Det är ett IT-jobb, jag ska jobba på en IT-avdelning ute i Husby.

Hur känns det då?
– Det känns jättebra faktiskt, det gör det, säger Patrik Waern till reportern Per Stahre på P4 Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista