På fotot syns en man med skägg och glasögon.
1 av 3
Johannes Kishore Johansson har autism och använder boendestöd. Foto: privat
Linda Bredahl från Autism och Aspergerföreningen i Östergötland.
2 av 3
Linda Bredahl från Autism och Aspergerföreningen i Östergötland. Många av deras medlemmar i Norrköping är oroliga över förändringen i boendestödet.
Eva-Britt Sjöberg, kristdemokratiskt kommunalråd i Norrköping.
3 av 3
Eva-Britt Sjöberg, kristdemokratiskt kommunalråd i Norrköping. Foto: Matilda Träff/Sveriges Radio

Ändring i boendestöd skapar oro

1:59 min

Personer med autism I Norrköpings kommun kanske får sämre hjälp hemma. För deras boendestödjare blir kanske inte lika välutbildade i framtiden.

Det säger Autism- och Aspergerföreningen i Östergötland till Sveriges Television.

En av de som berörs i Norrköping är Johannes Kishore Johansson, som själv har boendestöd:
– Det här beslutet gör så att många..det finns ju fler som hamnar på psyk. Och det finns ju till och med folk som har självmordstankar på grund av beslutet som mår så dåligt, säger Johannes Kishore Johansson.

Specialistteamen tas bort

Norrköpings kommun i Östergötland ska alltså göra om sitt boendestöd. Idag finns det särskilda team med personal som är experter på olika diagnoser. Det finns till exempel personal som kan extra mycket om autism och adhd.

Men nu ska specialistgrupperna tas bort och istället ska boendestödjarna delas upp på olika områden, så att man får hjälp efter var man bor istället för efter vilken diagnos man har.

Genom att göra så minskar kommunen restiden för de som jobbar med boendestöd. Samtidigt tas också 20 boendestödjare bort och får jobba med annat inom kommunen.

En stor förändring

Men för personer med autism kan det vara väldigt svårt med förändringar, som exempelvis att lära känna ny personal. Dessutom kanske de nya boendestödjarna inte är specialister på just autism. Så många med autism-diagnoser är oroliga över den här förändringen, det säger Linda Bredahl från Autism och Aspergerföreningen:

– Vi har hittills inte haft nåt som så många medlemmar har reagerat på så otroligt fort "

Säger att det ändå kan gå bra

En av de politiker som bestämmer i Norrköping är kristdemokraten Eva-Britt Sjöberg. Hon säger att om man planerar på ett smart sätt så kan nya systemet för boendestödjare fungera bra:
– Och där hoppas jag ju verkligen att man ska lyckas med att skapa trygghet för den enskilde, säger Eva-Britt Sjöberg till Sveriges Television. Den 26 november ska den här förändringen inom boendestödet i Norrköping vara genomförd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista