På fotot syns svenska sedlar och mynt.
Foto: Henrik Holmberg / TT

Pengar som skulle gå till daglig verksamhet används inte

2:58 min

Flera kommuner betalar tillbaka pengar till staten. Det är pengar som egentligen skulle gå till dem som jobbar på daglig verksamhet.

En av de som på det här sättet går miste om pengar är Anders Wieslander:
– Jag blir förbannad helt enkelt. Det är våra pengar, så då ska de inte tillbaka till staten.

Funktionsnedsatta med låga inkomster

Anders Wieslander arbetar med kultur på en daglig verksamhet som heter Medis 5 i Stockholm.

Deltagare på daglig verksamhet kan få pengar i ett bidrag som kallas habiliteringsersättning. Fast det är väldigt lite pengar, säger Anders:
– De som tjänar minst i hela samhället.

Regeringen ville att den här habiliteringsersättningen skulle höjas. Därför beslöt de att ge sammanlagt 350 miljoner kronor från staten till de kommuner som höjde bidraget. Om någon kommun helt saknade habiliteringsersättning tidigare kunde de också få statliga pengar för att införa det här bidraget.

Några kommuner betalar tillbaka pengar

Nu har vi på Klartext fått veta att flera kommuner först fick de här pengarna från staten i somras, men trots det struntade i att höja habiliteringsersättningen för dem som jobbar på daglig verksamhet. Därför måste de kommunerna nu betala tillbaka till staten.

Enligt myndigheten Socialstyrelsen är det just nu minst fyra kommuner som måste betala tillbaka.

Kritik från FUB

Harald Strand är ordförande för FUB, föreningen för personer med utvecklingsstörning, eller intellektuell funktionsnedsättning som det också kan kallas.

Han tycker att det är fel att pengarna som skulle gå till funktionsnedsatta nu går tillbaka till staten istället:

– Det är klart att jag blir arg. Jag tycker att man egentligen ger bort pengar som inte är deras. Det här är pengar som arbetstagare på daglig verksamhet verkligen behöver.

En del kommun-politiker tänker så här:
De har ingen garanti för att de kommer fortsätta att få pengar från staten för att betala det här. Då vill man inte heller ta några beslut som kan ge högre kostnader i framtiden. Man tänker sig alltså att den höjda habiliteringsersättningen skulle bli kvar även om staten senare kanske slutar att ge extra pengar till det.

Men det är fel att tänka så, menar Harald Strand:
– Man kan betala ut höjd habiliteringsersättning utan att ha några åtaganden för framtiden. Göra en extra utbetalning, en bonus för 2018, sedan behöver man inte diskutera 2019 och framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista