Kalle Mohammar och Milena Bergquist.
Kalle Mohammar och Milena Bergquist. Foto: Saga Palmér/Sveriges Radio

Kalle skrev en bok om att uppfylla sina drömmar

2:13 min

Kalle Mohammar har en funktionsnedsättning som heter Williams syndrom och har skrivit en bok om sina drömmar.

En av drömmarna var att flytta till ett gruppboende och nu har han fått en sådan bostad i Stockholm:
– Ja, som ligger vid Kungsholmsstrand, nere vid vattnet. Det är en dröm.
Det här har du verkligen längtat efter?
– Ja, det har jag.

Kromosomförändring

Du har Williams syndrom, för de som inte vet vad det är, kan du förklara?
– Det fattas en prick på den sjunde kromosomen, förklarar Kalle Mohammar.

När Kalle låg i sin mammas mage blev det en liten förändring i en av de små små delar i kroppen som bestämmer hur man ska bli. Det här gör bland annat att Kalle har en lätt utvecklingsstörning. Annars påverkas han inte så värst mycket, säger han:
– Ibland har jag lite svårt med matte och så där, annars tycker jag inte att det påverkar mig något alls. Jag är samma Kalle, jag är glad och positiv. Det är den människan jag vill vara.

Drömmer om att Dawit Isaak ska bli fri

Boken heter "Kalle och hans drömmar" I boken står det både om hans drömmar och om att ha Williams syndrom. En av de stora drömmar som Kalle har för framtiden handlar om den svenska journalisten Dawit Isaak som sedan 17 år tillbaka hålls fängslad i det afrikanska landet Eritrea:
– Att få Dawit Isaak frisläppt ifrån Eritrea. För jag tycker att han har suttit där för länge. Ingen gör nånting. Jag tycker inte han ska få ruttna där i fängelsehålan jag tycker han borde faktiskt få bli frisläppt och komma hem till Göteborg där han hör hemma hos sin familj.

"Kalle följer sitt hjärta"

Kalle Mohammar har skrivit sin bok tillsammans med författaren Milena Bergkvist. Hon tycker att hon har lärt sig mycket om livet genom att prata och samarbeta med Kalle:
– Otroligt mycket. Kalle är ju en sån fantastisk person eftersom han följer sitt hjärta och han är öppenhjärtig. Han är så som jag egentligen skulle vilja vara själv, säger författaren Milena Bergquist till P4 Extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista