Experter vill starta svensk forskning om Downs syndrom och Alzheimers

1:35 min

Nu vill experter starta forskning här i Sverige om Downs syndrom och sjukdomen Alzheimers. Experterna hoppas att de kan få fram bättre mediciner.

En av forskarna är professor Henrik Zetterberg:
– Sverige måste med på tåget här känner jag, så det ska vi försöka jobba på under våren.

Redan nu så vet forskare att personer med Downs syndrom lättare kan få Alzheimers. Det är en typ av demenssjukdom som gör att man kan bli virrig och glömsk.

För att få veta mer behövs ett gäng personer som har Downs syndrom
som får vara med forskarna och göra olika tester. Går allt som forskarna vill så hoppas de få fram rätt medicin mot Alzheimers i framtiden.

Redan testat på djur

Flera sådana här nätverk finns redan i andra länder och tidigare har forskare testat mediciner på djur och det har gått bra, men nu vill de alltså även testa det på människor med Downs syndrom.
– Jag tycker det vore kul om vi också fick med Sverige på banan, för då skulle man kunna bilda små center där man vet att det finns Downfamiljer och Downindivider med olika åldrar. Och det är ett ganska långt arbete som ligger framför oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista