På fotot syns en kvinna med glasögon.
Gunilla Malmborg är den tjänsteman som har gjort LSS-utredningen åt regeringen. Foto: Henrik Montgomery på TT.

Intellektuellt funktionsnedsatta kan förlora sin assistans

1:43 min

Regeringens LSS-utredare föreslår att personer med intellektuell funktionsnedsättning inte ska få personlig assistans. Istället ska de få hjälp på ett nytt sätt.

En förening som heter FUB är till för dem med intellektuell funktionsnedsättning. Julia Henriksson är jurist där. Hon tror att det nya stödet kan bli sämre än assistansen:

– Personerna själva får mindre att säga till om, jämfört med om man har en personlig assistent. För med assistans får man välja själv vem som kommer hem till en, vem man ska ha med sig när man gör saker och vem som ska vara ens trygghet. Med den här nya insatsen kommer man inte få bestämma det på samma sätt längre.

Utredaren vill ha bättre anpassning

LSS-utredaren heter Gunilla Malmborg.

Hon säger att personlig assistans bara borde vara för dem som har problem med kroppen. Men den som bara har intellektuell funktionsnedsättning skulle alltså inte få personlig assistans. Istället ska det bli annan personal från kommunen som hjälper till.

Utredaren Gunilla Malmborg tror att den nya LSS-insatsen kan bli bättre anpassad:
– Avsikten med att skapa en ny insats här, det är att den ska vara skapad för att möta de speciella behoven vi ser. Där vi inte tycker att personlig assistans är det bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista