Jimmy tvingas byta häst i Special Olympics

2:40 min

Jimmy Andersson ska tävla i ridning i Special Olympics. Fast en sak är osäker. Han vet fortfarande inte vilken häst han får rida på, utan det bestäms vid tävlingen.

– Jag får testa två olika hästar. Är det så att jag inte vill ha den första hästen, så måste jag ta den andra hästen. Då får jag inte byta tillbaka till den första hästen, säger Jimmy Andersson till P4 Gotland.

Torsdagen den 14 mars börjar Special Olympics i staden Abu Dhabi, som ligger i landet Förenade Arabemiraten i Mellanöstern.

Då blir det olika sommaridrotter för deltagare med intellektuell funktionsnedsättning från hela världen. Från Sverige kommer bland andra de två ryttarna Jimmy Andersson och Rebecka Mårtensson. Båda tävlar i dressyr, då man ska få hästen att gå på ett vackert sätt.

Jimmys tidigare framgångar

Anledningen till att Jimmy Andersson och Rebecka Mårtensson valdes ut till det svenska laget är att de två förra året red bra på en svensk Special Olympics-tävling som hölls i Göteborg.

Jimmy blev förstås glad när han valdes ut:
– Jag trodde inte det var sant. Kändes helt overkligt. Fast jag hade haft en känsla av att det kanske kunde bli så.

Olika regler i olika tävlingar

På vanliga Olympiska spelen ska ryttarna ta med sig egna hästar. Men under Special Olympics är det alltså lånade hästar som gäller. Annica Lund på Ridsportsförbundet förklarar varför:
– Nu när Special Olympics är i Abu Dhabi blir det väldigt jobbigt att ta med sig hästar. Och Special Olympics är på lånade hästar även i Sverige.

Vad är anledningen till att det brukar vara lånade hästar även här?
– därför att det inte är så många som har egna hästar, utan de rider på ridskolor.

Hur påverkas ridningen av att man rider en främmande häst?
– Kan vara lite pirrigt att rida främmande hästar, men både Jimmy och Rebecka som åker iväg nu, har tränat på många olika hästar. 90 procent är ju ryttaren.

Ja, det är alltså viktigare med en bra ryttare än en bra häst, enligt Annica Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista