När Flens kommun sparar får Anna-Karin inte träffa kompisar

3:01 min

Flens kommun stoppar i sommar fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning. En av de som drabbas är Anna-Karin Carlsson.

Hon berättar vilka fritidsaktiviteter hon blir av med:
– Jag får inte träffa mina kompisar. Vi brukar spela bingo och fia. Vi lagar mat på en matlagningskurs. Det försvinner.

Vad tänker du om att kommunen sparar pengar här och drar in delar av dina aktiviteter?
– Skitdåligt! Jag mår skitdåligt!

Vad ska du göra istället på dina onsdagkvällar?
– Jag får vara hemma.

Pengar saknas

Flens kommun i Sörmland har ekonomiska problem. Det saknas 55 miljoner kronor i kommunens socialförvaltning, som bland annat har ansvar för personer med funktionsvariationer.

För att spara pengar ska Flens kommun alltså under sommaren ta bort de fritidsaktiviteter som finns för personer med intelleltuell funktionsnedsättning.

Chefen som har ansvaret för det här är Lina Lindskog. Hon säger att de funktionsnedsatta istället ska få göra fritidsaktiviteter på sina gruppboenden eller dagliga verksamheter:
– Man ska ha en meningsfull dag. Man kan göra roliga saker även fast man är på daglig verksamhet. Aktiviteter som har med fritid, hälsa och kulturella saker att göra.

Bryter Flen mot lagen?

Nu får Flens kommun kritik av Kjell ClasbornFUB:
– Mest är det ilska, skulle jag säga.

FUB är en förening för dem som har intellektuell funktionsnedsättning. Kjell Clasborn på FUB säger att det är fel att funktionsnedsatta ska tvingas göra fritidsaktiviteter på daglig verksamhet. För då blandar man ihop jobb och fritid:

– Fritiden är ju fritiden, tiden efter jobbet. Det är då man har rätt till fritids- och kulturaktiviteter, enligt lagstiftningen.

Kjell Clasborn tror alltså att Flens kommun kanske bryter mot lagen LSS, när de tar bort fritidsaktiviteterna nu i sommar. För den lagen måste kommunen följa även när ekonomin är dålig:
– Hela LSS-lagstiftningen är ju en rättighetslag och det kan man inte tumma på och säga: "Just nu har vi inte råd med det här".

Fast Maria Rosenqvist på kommunen tolkar lagen på ett helt annat sätt än FUB:
– Det som vi har ändrat på nu är inte en lagstadgad verksamhet, som vi måste ha i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista