Funktionsnedsatta tvingas söka jobb som inte finns

2:31 min

Allt fler unga med funktionsnedsättning tvingas söka vanliga jobb. Trots att det är nästan omöjligt för dem att få det, berättar Sveriges Television.

En av de som har drabbats är 24-åriga Helena Ahrbom i Östergötland:
– Jag blir extremt orolig. Jag får ångest och mår väldigt väldigt dåligt, säger Helena Ahrbom till Sveriges Television.

Helena tvingas söka arbete

Helena Ahrbom har en lindrig utvecklingsstörning och jobbar på daglig verksamhet. Då får hon pengar i aktivitetsersättning av myndigheten Försäkringskassan.

Men Försäkringskassan undersöker då och då alla som får aktivitetsersättning. För att se om de skulle kunna ha ett vanligt jobb. Nu tycker de alltså att Helena borde söka jobb.

Och så här säger myndigheten nu till allt fler personer med intellektuell funktionsnedsättning eller NPF-diagnoser, som exempelvis autism.

Svårt att hitta enkla jobb

Men myndigheten Arbetsförmedlingen håller inte med. De säger att det nästan är omöjligt att hitta ett vanligt jobb som är tillräckligt enkelt för de här personerna att klara av. Och därför vägrar Arbetsförmedlingen att hjälpa till.

Risken finns att varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen betalar ut pengar till funktionsnedsatta som tvingas söka jobb. Och det är nåt som Helena Ahrbom är väldigt orolig för:

– Jag är jätterädd. För om jag inte får aktivitetsersättningen och inte får någonstans att jobba, då vet jag inte om jag kan bo kvar här. Jag kanske måste flytta hem till mamma och pappa igen. Det känns rätt tufft, det är inte kul, säger Helena Ahrbom.

Försäkringskassan förklarar sig

En av cheferna på Försäkringskassan är Ingeborg Watz Forslund. Hon säger att hennes myndighet bara följer reglerna. Vilka jobb som finns att söka har inget att göra med hur de bedömer arbetsförmågan:

– Så som lagstiftningen ser ut idag, så krävs det inte att ett arbete behöver vara tillgängligt. Så ser regelverket ut, säger Ingeborg Watz Forslund på Försäkringskassan till Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista