Centerpartiet ökade i Falun

2:07 min

Igår var det omval i Falu kommun i Dalarna. Rösterna ska vara kontrollräknade och klara på onsdag. Men redan nu kan vi se att de som ökade mest är Centerpartiet.

Så här säger centerpartisten Joakim Storck:
– Vi har inte gjort ett sådant här bra val sedan 1970-talet, om det här nu står sig.

Efter valet i höstas så fick Centerpartiet makten i Falun tillsammans med Allianspartierna och ett lokalt parti. Alliansen har faktiskt också fått ett visst stöd från Vänsterpartiet, som i vanliga fall fall brukar vara motståndare till Alliansen.

Osäker framtid

Alliansen styrde alltså i höstas. Nu är det ganska jämnt mellan Alliansen och de rödgröna partierna.

Vilka partier som ska styra nu efter omvalet är fortfarande osäkert. Så nu blir det samtal om vilka partier som kan samarbeta med varandra.

Så här säger socialdemokraten Jonas Lennerthsson:
– Vi pratar med alla utom Sverigedemokraterna. Vi har sagt hela tiden att vi är öppna för att hitta breda lösningar, som ska kunna styra Falun.

Rösterna som inte räknades

Anledningen till att det blev omval berodde på att en säck med röster kom in för sent i höstens val. Därför blev de aldrig räknade och valet fick göras om.

Precis som väntat så var det färre som röstade i det här valet än det som hölls i höstas. Men en som faktiskt gillar att rösta är Dan Boberg:

– Jag tycker absolut att det är kul att få göra det, även fast det är omval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista