Klartexts lyssnare kommenterar branden i Notre Dame

2:18 min

En av världens mest kända kyrkor har förstörts i en brand igår, måndag. Det var Notre Dame, som ligger i Frankrikes huvudstad Paris.

Några av våra lyssnare skriver om branden i gruppen Klartextnätverket på Facebook:
"Jag blir ledsen. Hade gärna velat se den", skriver Therese Wappsell i Uppsala.

En annan lyssnare är Balint Marton som jobbar på daglig verksamhet i Malmö. Han skriver så här:
"Så sorgligt! Men skönt att vissa saker gick att rädda".

Ja, vissa statyer och värdefulla saker inne i kyrkan klarade sig. Men stora delar av byggnaden är förstörd och först idag kunde brandmän släcka elden helt.

Kyrkan ska byggas upp igen

Frankrikes president Emmanuel Macron lovar att laga det som gick sönder:
– Vi ska bygga upp Notre Dame igen. För det är vad Frankrike förväntar sig. För det är vad historien förtjänar, sa president Macron.

Notre Dame byggdes redan på medeltiden och är idag 900 år gammal. Just i Notre Dame gjordes Napoleon till kejsare och flera andra kungligheter har gift sig där.

Kyrkan är också känd för boken och den tecknade filmen "Ringaren i Notre Dame", som vår lyssnare Emma Lindblad i Kalmar gillar. Så här låter en bit ur filmen:
– Det här är en berättelse om liv som har spillts på grund av det som är annorlunda. Detta barn var en pojke med stora fysiska missbildningar.

Fransmän sjöng psalmer 

Notre Dame har även i vår tid varit en viktig plats för troende kristna
och för turister som vill se den vackra byggnaden.

Efter gårdagens brand är alltså stora delar av Notre Dame i Paris förstörda. Utanför kyrkan samlades många ledsna fransmän som sjöng religiösa sånger.