Åtta års väntan på att få en god man

2:19 min

En man i Arvika i Värmland fick vänta i åtta år på att få en god man. Samtidigt fanns det misstankar om att någon kanske tog hans pengar, utan att kommunen reagerade.

Nu har överförmyndarnämnden i Arvika fått allvarlig kritik för hur de har hanterat den här mannens ärende. Mannen berättar vad som hände då han ansökte om god man första gången:

– Ingenting. Det är dåligt av kommunen, tycker jag.
För ni hade behövt hjälp tidigare?
– Ja, mycket tidigare, säger mannen.

Larmade socialen

Under tiden som mannen var utan god man så kanske någon annan tog hans pengar. Det tror i alla fall några han kände som berättade det för kommunens socialtjänst. Ändå dröjde det alltså åtta år innan han till slut fick hjälp med sin ekonomi.
Då blev det en förvaltare, som är ungefär som god man.

Skulle egentligen ha fått hjälp

Mannen och hans förvaltare ska nu skriva ett brev till Arvika kommun. De ska be om pengar i skadestånd för att kommunens överförmyndarnämnd tog så lång tid på sig att fixa någon hjälp. Överförmyndarnämnden säger själva att man egentligen ska få hjälp snabbt, om det finns misstankar om att någon råkar illa ut, till exempel att någon tar ens pengar.

Liknande fall i Arvika

Mannen i Arvika har alltså länge misstänkt att någon har tagit av hans pengar. För även hans bror har förlorat pengar på ett liknande sätt. Det bevisades nyligen i en domstol. När det gäller den här nya mannen finns ingen dom. Men redan när han för tio år sen bad kommunen om att få en god man, var det för att han trodde att det skulle hjälpa honom att få tillbaka sina pengar:
– Ja, det trodde jag, men det blev ju inte så, säger mannen i Arvika till P4Värmland.