Varannan funktionsnedsatt arbetslös

1:44 min

Hälften av alla med funktionsnedsättning som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är arbetslösa. Trots att ens funktionshinder kan vara en tillgång.

Henrik Larsson jobbar på "Föreningen idrott för handikappade i Malmö" och så här säger han om siffrorna:
– Ja det är ju värdelöst såklart och siffran är nog tyvärr ännu värre.

Både den som redan har ett jobb men vill ha ett annat och den som inte har något jobb, kan vara inskriven hos myndigheten Arbetsförmedlingen. Men av de inskrivna som har någon funktionsnedsättning, är det alltså alltså fler än andra som helt saknar arbete.

"Gör plats"

Arbetsförmedlingen har nu en kampanj som heter "Gör plats" som går ut på att fler med funktionsnedsättning ska få jobb. Henrik Larsson är själv med i den kampanjen och han säger att arbetsgivare kan ha nytta av att anställa personer som har någon funktionsnedsättning. För det finns ofta fördelar hos funktionsnedsatta personer som andra inte har, menar han:
– Vi är extrema problemlösare, hela vårt liv har gått ut på att leva i en värld som egentligen inte är gjord för oss, och hur man skapar en vardag i det ger ju liksom ett kreativt tänk, så det ger ju liksom en styrka, säger Henrik Larsson till P4 Malmöhus.