EU-valet 2019

Ska alla EU-länder tvingas ta emot flyktingar?

2:39 min

Den här frågan diskuteras inom EU-politiken. Sverigedemokraten Johan Nissinen säger att det här är ett dåligt förslag.

– Jag tycker att varje land självt ska få bestämma hur många flyktingar de vill ta in.

Men om Sverigedemokraterna har som målsättning att det ska komma in färre invandrare till Sverige, vore det inte bra för er då om andra EU-länder tog emot fler av dem som kommer?
– Skulle de ta emot fler hade färre kommit till Sverige, det tror jag. men vi kan ändå inte tvinga på något annat land vad de ska göra.

Det sa alltså Sverigedemokraterna.

Men alla de andra stora partierna i Sverige tycker tvärtom att EU borde ha något slags samarbete kring flyktingpolitiken. Så att flyktingarna kunde spridas ut mer jämnt över EU-länderna.

För idag är det Tyskland och Sverige som tar emot flest invandrare, samtidigt som vissa andra EU-länder nästan inte tar emot några alls.

Europa är en rik världsdel

Malin Björk i Vänsterpartiet säger att EU-länderna har ett moraliskt ansvar att ta emot flyktingar:

– EU är världens rikaste kontinent. Den här kontinenten klarar av att ta emot människor som söker skydd här. Vi ska dela på det ansvaret. Vi ska göra det på ett värdigt och bra sätt.

Ska EU ha något slags gemensam politik där man tvingar EU-länder att ta emot fler även om den egna regeringen där inte vill det?
– Nu har man försökt i tre år att förhandla och sitta och vänta på att länder som Ungern och Polen ska vara med på något, som de faktiskt har sagt från början att de inte vill vara med på. Då tycker jag istället att man ska strunta i dem. Så ska man bilda en koalition av villiga länder, som vill ha och kan styra upp ett värdigt mottagande och en fördelning av ansvaret.

I så fall kan det bli så att de som redan idag tar emot flest även gör det i framtiden?
– Ja, och det har ju visat sig vara en framgångssaga, i och med att Sverige och Tyskland är de länder vars ekonomi går bäst.

Så sa alltså vänsterpartisten Malin Björk.

Arabiska länder med olja

Sverigedemokraten Johan Nissinen säger att det istället finns rika länder utanför Europa som borde ta ett större ansvar för flyktingar:
– För du har ju alla de här oljeländerna i Mellanöstern som inte har bidragit över huvud taget, säger Johan Nissinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista