Lättläst

Ny bok om Tim Bergling som var artisten Avicii

3:24 min

Nu finns en ny lättläst bok om Tim Bergling. Han var känd som artisten Avicii och var världsberömd. Men han mådde dåligt och förra året tog han livet av sig, 28 år gammal.

Johanna Nyberg är med i Klartextnätverket och har läst den nya boken om hans liv:
– Den handlar om hans liv professionellt och bakom scenen, berättar Johanna.

"Det sorgligaste jag läst"

I boken "Berättelsen om Avicii, Tim Bergling, ett liv." får vi alltså både läsa om artistjobbet och om vem han var privat. Boken, som är skriven av Tomas Dömstedt, är både spännande, intressant och ledsam, tycker Johanna:
– Alltså han DJ:ade, han gör jättebra musik, alla tycker om honom och han blev mycket omtyckt för sin musik och det han gjorde. Jag tycker att den är ganska sorglig alltså på slutet av boken att han begått självmord, det är ju det sorgligaste man har läst, säger Johanna.

Mådde dåligt och kände stress

Trots att Tim Bergling lyckades så bra som artist så mådde han ändå dåligt inuti. I boken får man veta att han egentligen var en rätt blyg kille som kände sig stressad av de stora spelningarna, berättar Johanna:
– Jag vet att han drack innan spelningarna och han hade sjukdomar. Och det är ganska allvarligt. Jag kände typ oj, det är sånt där man inte visste om.

Du har själv lyssnat på Aviciis musik?
– Ja. Han är duktig och bra på det han gör.
Har du nån favoritlåt med honom?
– Ja, "Wake me up"

Bilder från hela hans liv

Tim Bergling skapade ny musik ända fram till sin död. Hans familj har nyligen gett ut hans sista låtar med hjälp av artister som Avicii brukade samarbeta med. Och mycket av hans eget liv som artist finns också med på foton i boken:
– Ja, där får man se folk, typ, han är med i boken själv och lite andra folk.
Så det var bra att både ha text och bild?
– Ja, säger Johanna.

Lust och skaparglädje

Och trots att boken är sorglig så fanns det också mycket lust och skaparglädje i Tim Berglings liv som man får läsa om, säger Johanna, som tyckte om att läsa boken:
– Ja, för då vet man vad han gjorde i hans liv. Jag känner att han var en rätt cool kille med bra musik, säger Johanna Nyberg som är med i gruppen Klartextnätverket på facebook.

Klartextnätverket är en facebookgrupp för personer med kognitiva funktionsvariationer som lyssnar på Klartext. Klicka HÄR om du vill gå med i gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista