teknik

Ny app hjälper personer med funktionsvariation att hitta vänner

3:06 min

Nu finns en ny app för personer med funktionsnedsättning som vill hitta nya vänner.

Appen har skapats av Malin Wernersson i Örebro. Hon är själv mamma till en kille med funktionsnedsättning och det var så hon kom på idén med appen, berättar hon:
– Jag startade den här appen för att jag själv har en son som är 23 år och han längtar jättemycket efter nya vänner att hitta på roliga saker med, säger Malin Wernersson.

Hitta någon som upplevt samma sak

Malin arbetar också som personlig assistent och har märkt att personer med funktionsnedsättning
ibland kan ha svårt att hitta nya vänner:
– Ja, jag vill en göra en app som gör det lätt-tillgängligt att kunna träffa nya kompisar eller kanske hitta kärleken i livet. Vi vänder oss till människor som har någon form av funktionsnedsättning som gör att man vill kanske hitta vänner som har upplevt samma sak.

Presentera sig med video

Appen är gratis att ladda ner till smartphones. Och precis som med andra kompis- eller dejtingappar får man fylla i lite information om sig själv. Och om det är svårt kan man presentera sig ändå, säger Malin:
– Om man har svårt att skriva så kan man även filma in en liten videosnutt om sig själv där man säger hej och berättar lite kort om vem man är.

Det finns ju en del dejtingappar där det kanske finns människor som inte vill väl. Hur vet man att den här appen är säker?
– Man måste logga med in med en identitet, alltså antingen via ett facebookkonto eller sin egen mejl. Och vi som sköter appen får reda på alla som anmäler sitt intresse till appen då och då kontrollerar vi användarna, ser om det är rätt målgrupp.

Inte stämma träff med okända

Malin säger att även om de försöker göra appen så säker som möjligt, är det också viktigt att vara försiktig och till exempel inte träffa någon helt ensam innan man känner personen. Och om någon beter sig illa i appen
är det bra att berätta det:
– Om man skulle känna att någon är obehaglig så kan man blockera den personen och också rapportera det till oss som jobbar med appen.

Vad hoppas du att den här appen ska leda till?
– Jag hoppas att den här appen ska leda till massor av ny vänskap och kanske en kärlekshistoria. Det skulle vara jätteroligt om ensamma människor faktiskt fick en kompis som betyder mycket, vi har alla behov av närhet och vänner. Kan jag bara glädja någon så har jag blivit jättenöjd, säger Malin Wernersson som har skapat appen VillJaSes för personer med funktionsvariationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista