Rökförbud

Svårt veta exakt vad som gäller med nya lagen

2:23 min

Från i dag är det förbjudet att röka på uteserveringar och andra platser där alla får vara, som lek- och idrottsplatser.
Det har Sveriges riksdag bestämt med en ny lag.

Det som också är nytt med lagen är att man inte heller får röka så nära till exempel en uteservering att röken kommer på gästerna som sitter där. Det är serveringens ägare som måste se till att rökarna håller sig tillräckligt långt bort. Annars kan ägarna få böter.
Men - lagen säger inget om hur långt bort rökarna måste vara och det tycker en del är dåligt.
Det är kommunerna som ska se till att lagen följs. Men det blir svårt, säger Bernadette Weber, som jobbar på Göteborgs kommun:

- Svårigheten med den här lagstiftningen är att det står ingening, det står inte exakt antal meter. Utan grundtanken är att man ska inte bli utsatt som besökare.

Vet exakt om några år

Sveriges socialminister, Lena Hallengren, säger att man om några år av praxis, alltså när domstolar och myndigheter sagt vad som gäller, kommer att veta precis hur lagen ska fungera.

- Exakt hur långt utanför detta ska vara är ju inte fråga kanske vare sig för socialministern eller för lagstifningen, utan det är ju till för dem som tolkar för att sen få fram en praxis. Och det låter väldigt orimligt att praxis gäller liksom hur långt som helst. Men hur den praktiskt sen ser ut måste ju vara något som växer fram.

Om någon röker för nära en plats där det är förbjudet, är det bara polisen som har rätt att flytta dem. Men poliserna tycker att de har viktigare saker att göra, det säger i alla fall Stefan Gustafsson, som är polis på Region Väst.

Olämpligt - tycker polisen

- Jag tycker att vore nästan olämpligt att polisen skulle prioritera något sånt. Att skicka poliser på ett rökförbud, jämfört med ett inbrott som man inte åker på, det kan man se som en ganska omöjlig situation.