Utbildning

Vill hitta flickor med diagnoser tidigare

1:59 min

Diagnoserna autism och asperger upptäcks ofta senare hos flickor än hos pojkar. Det beror på att flickor till sitt beteende ofta är mindre utagerande än pojkar.
Men det här vill man ändra på i Norrköping.

För att kunna sätta in rätt insatser, och för att tidigare hitta flickor med de här diagnoserna, så har man alltså börjat utbilda skolpersonal om just autism och asperger.


Zlatko Jankovic, som är elevhälsochef i Norrköping, berättar hur det går till:

– Vi utbildar något som vi kallar "NPF-piloter". alltså personal som får en ganska gedigen utbildning om neuro-sykiatriska funktions-hinder,´som autismfmailjen finns inom. Och de i sin tur kan stötta lärare och annan personal på skolan, utifrån om de har frågeställningar eller om man vill veta hur man ska lägga upp sin undervisning utifrån de här barnens behov. Och att upptäcka det tidigt!

Camilla Nilsberth - som jobbar på Riksförbundet Attention - tycker att projektet är bra:

– Dels så tycker jag att de här barnen som inte är utåtagerande, de faller mellan stolarna, och det är därför som det här projektet ned med NPF-piloter är så bra tycker jag. För då får man ju lära sig och man kanske får verktyg att identifiera de här barnen.

Kräver resurser

– Men så måste man också lägga in de resurser som krävs så att man kan göra rätt åtgärder för barnen. Det kanske är så att man måste en del mindre undervisnings-grupper. Och jag vet att det finns barn som mår så dåligt att de klarar inte av att gå till skolan. Då måste man hitta vägar att få dem till skolan, trots den ångesten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista