Radioaktiv strålning

Kraftigt höjd strålning efter olycka i Ryssland

1:18 min

Förra veckan var det en explosion i norra Ryssland. Och efter det här har strålningen höjts kraftigt i området.

Det handlar om radioaktiv strålning som exempelvis kan komma från atombomber eller trasiga kärnkraftverk. Om strålningen blir väldigt hög kan människor och djur skadas.

Explosionen förra veckan var på en anläggning för kärnteknik, som ligger i norra Ryssland, ganska nära Finland och Sverige. Fem ingenjörer som jobbade på anläggningen dog i olyckan.

Berättar inte så mycket

Ryska myndigheter har berättat väldigt lite om vad som har hänt. Först sa de inget om att farlig strålning skulle ha läckt ut. Men nu säger de att strålningen är högre än normalt i det här området i Ryssland. De säger att den är mellan 4 och 16 gånger högre än normalt.

Men miljöorganisationen Greenpeace säger att strålningen kan vara ännu högre.

Behöver inte känna oro

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten håller koll på hur strålningsnivåerna är i Sverige. De säger till Klartext idag att Sverige inte har påverkats av den ryska strålningen och att man inte behöver vara orolig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista