Habiliteringsersättning

"Det var som en ren käftsmäll"

2:52 min

Nynäshamn är en av de kommuner som INTE har sökt statligt bidrag för att höja habiliteringsersättningen för dem som går på daglig verksamhet.

En av dom som har daglig verksamhet i kommunen är Joakim Lindström.
Och när han får veta att kommunen gått miste om nästan 11 000 kronor per person det senaste året, blir han inte glad:

– Man känner att det är lite egoistiskt. Man tänker ju bara liksom att "dom behöver inte mer". Det känns lite så. "Dom klarar sig", liksom. Fast vi kanske skulle behöva lite till, för att får inte så fett in varje månad.

Joakim trivs med den dagliga verksamheten. Både med det omväxlande jobbet, men kanske ännu mer med att träffa sina arbetskamrater.

Blir glad på jobbet

– Det är jättemycket med det sociala, sambandet med varandra, och man jobbar så bra tillsammans. Är man borta någon gång så är det bara "åh, i dag kommer Joakim, vad kul!" Då blir dom jätteglada att man kommer för dom har saknat en. Det känns positivt, då blir man glad att komma till jobbet om man blivit längtad efter, om man varit sjuk eller nånting.

Det var alltså förra året som staten införde ett bidrag som kommunerna kan söka för att höja eller införa habiliterings-ersättning.
Nynäshamns kommun betalar tio kronor i timmen.
För Joakim blir det mellan 1000 till 1500 kronor i månaden.
Joakim berättar att han och hans kompis Danne för några år sedan lyckades få kommunen att höja ersättningen från 4,90 i timmen till dagens 10 kronor. Sen har han försökt få höjt igen:

Ren käftsmäll

– Ja, jag försökte faktiskt två år efter att vi hade fått höjt, försökte fråga om vi kunde höja lite till. Men då sa dom att "ni ska inte se det här som en lön, det är bara lite extrapengar som ni får, för egentligen behöver vi inte ge ut det här över huvud taget.
– Ja, det var ju som en ren käftsmäll, tänkte man då. Tack!

I Nynäshamns kommun har man alltså aldrig sökt det här statsbidraget.
Kommunen var rädd för att bidraget bara skulle ges en gång, och att sen kommunen skulle få betala det själv. Men i framtiden kanske det kan bli en ändring.

"Besvärligt"

Marlen Terrell, som är en av dom ansvariga på kommunen, säger så här:

– Det skulle föra med sig en hel del reaktioner att höja ena året och sedan backa. Det tyckte vi också var besvärligt att göra så man inte kan hålla i ersättningen och ha den fortsatt hög. Nu har det ju visat sig att man kan söka ett år, sen kan man också gå ut med det i förväg och informera om att det är inte säkert att vi får bidraget nästa år.

Intervjuerna gjordes av programmet Plånboken i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista