Cancer

Barn som blivit friska från cancer i hjärnan får svårt i skolan

1:52 min

Många barn som fått cancer i hjärnan, och sen blivit friska, får svårt att klara skolan. Det visar en undersökning som man gjort på Stockholms Universitet.

Varje år får ungefär 100 barn en sorts cancer som kallas hjärntumör. Omkring 80 av dom blir friska från sjukdomen, men sen får de svårt att hänga med i skolan. Och det gör att många inte kommer in på gymnasiet.

Blir trötta i hjärnan

Barn som har behandlats för hjärntumörer drabbas ofta av trötthet i hjärnan, och de får problem med att lära sig saker och med att koncentrera sig.
Malin Lönnerblad är expert på specialpedagogik och en av dem som jobbat med studien.

– Många barn blir långsammare, de jobbar långsammare och behöver mer tid på sig på lektionerna. Och får de då inte extra tid så kan det vara en anledning till att det går sämre.
– Och sen kanske man inte alltid är medveten om hur mycket de missar när de är borta.
– Även om det är många barn som drabbas, så kanske det inte är så många skolor som varje år möter ett barn som dra bbas av cancer. Så för många skolor så är det något nytt.

Malin Lönnerblad säger att för skolorna ska vara en varningsklocka när de hör att ett barn behandlats för hjärntumörer. Även om det var länge sedan, för det här är inget som går över.

Det går inte över

– Och det här kanske är en grupp av barn som inte hörs och syns så mycket. Särskilt om det är länge sen som man behandlades, så kanske man tänker att det här är något som går över. Men det tycker jag är viktigt att framhålla, att det här är inget som går över.