adhd

Mor-och farföräldrar skrev bok om adhd

2:19 min

Nu finns en ny bok om att ha ett barnbarn med adhd. Det hela började med att Ingrid Lindfors i Östersund startade en samtalsgrupp om adhd.

Ingrid Lindfors kände att hon behövde prata med andra mor- och farföräldrar om barnbarnets diagnos:
– Då startade jag en samtalsgrupp. Och det var ju det bästa att träffa andra och vi lärde oss allt eftersom och delade med oss.

"Ungen är ouppfostrad"

Det är utifrån den här samtalsgruppen som Ingrid Lindfors nu tillsammans med sin dotter och tre andra mor- och farföräldrar har skrivit boken "Mitt barnbarn har ADHD". Bland annat ville de skriva boken för att folk ska förstå mer om adhd:
– Dels är det ju kunskapsbrist och det kommer ju fram så fort man pratar om det här och lite grann slå hål på myter också, för att det här är så skamfyllt. Man förnekar det kanske in i det sista. Det kan vara föräldrar, det kan vara mor-och farföräldrar: "Det är inget fel på ungen, han är ouppfostrad" och bla bla bla liksom.

Behövs information om adhd

Adhd kan göra att barn blir stökiga och oroliga. Men det beror inte på uppfostran, menar Ingrid Lindfors. Hon menar istället att adhd är en funktionsnedsättning som många behöver mer information om:
– Likaväl som man pratar om när något barn har diabetes eller Downs syndrom eller någonting annat som märks mycket mer, så måste man prata om det här också.

Kändes bra att få skriva om det

Tanken är att boken ska kunna ge råd och hjälp för andra som har barn med adhd-diagnos i familjen. För Ingrid blev också själva skrivandet viktigt för att bearbeta allt:
– Ja, när jag skrev själv om olika situationer som står i boken så började jag grina själv och tänkte: "Men herregud! Hade vi det så här! Var det så här?" Så det hade väl någon slags terapeutisk funktion, för det var inte roligt innan vi visste, men sen när vi visste att det heter någonting, det är någonting, då kan man börja söka kunskap och det är liksom nyckeln till alltihopa, säger Ingrid Lindfors till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista