Mutbrott

Personlig assistent misstänkt för brott efter att ha ärvt ett hus

1:53 min

En personlig assistent är misstänkt för brott, efter att ha fått ärva ett hus av en funktionsnedsatt persons förälder.

Det var i våras som en personlig assistent i södra Sverige fick ärva ett hus. I huset bodde en brukare som assistenten tar hand om i sitt jobb.

Krav att brukaren skulle få bo kvar

Det var brukarens förälder som ägde huset och föräldern ville att assistenten skulle få ärva huset när föräldern dog. Men det fanns ett krav för att ta emot huset. Kravet var att brukaren skulle få bo kvar där och bli omhändertagen resten av sitt liv.

Brott att ta emot gåva i jobbet

Så nu bor den funktionsnedsatte personen i ett hus som ägs av den personliga assistenten. Men att ta emot gåvor på det här sättet i jobbet kan räknas som ett brott. För olagliga gåvor, alltså mutor, kanske kan påverka assistenten så att assistenten ger bättre hjälp till en brukare än till någon annan brukare.

Fallet undersöks av polis

Och nu i början av september togs just den här assistenten fast av polisen. Assistenten har släppts nu men är fortfarande misstänkt och poliser som är experter på mutbrott undersöker fallet.

Fallet undersöks också av myndigheten IVO, alltså Inspektionen för vård och omsorg. Sveriges Television har pratat med polisen som säger att de får in flera såna här fall per år, där personer som vårdar någon annan i jobbet, blir misstänkta för brott efter att ha fått ta emot en värdefull gåva. Och polisen tror att det finns ännu fler fall, som aldrig upptäcks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista